Schiffer: Van-e még becsülete a politikai elitnek?

2014.04.01. 16:10 Módosítva: 2014.04.01. 16:11

Egy ilyen helyzetben minden felelős képviselőnek az a feladata, hogy világos válasszal szolgáljon a vagyon eredetéről, adott esetben maga ellen kérjen vagyonosodási vizsgálatot a NAV-nál. Ha egy vezető politikus nem szolgált azonnal egyértelmű magyarázattal, az nem pusztán az ő választási esélyeiről szól, hanem arról is, van-e még becsülete a politikai elitnek Magyarországon.

– így kommentálta Schiffer András LMP-frakcióvezető az Indexnek Rogán Antal lakásügyét. Egyébként Schiffer a budapesti 01-es választókerület egyéni mandátumáért pont Rogán Antal kihívója. Azt mondja, prejudikálni nem akar, hiszen Rogán Antalt is megilleti az ártatlanság vélelme – pont úgy, ahogy Simon Gábort is. 

Schiffer szerint továbbra is az jelentené a megoldást, ha májusban elfogadná a parlament az LMP javaslatát, miszerint a politikusokat rendszeresen vagyonosodási vizsgálat alá kell vetni. Ez adhatna választ például arra is, hogy 

 olyan emberek, akik politikai szerepvállalásukat megelőzően nem tettek szert jelentős jövedelemre, később pedig kizárólag közpénzből voltak juttatásaik, hogyan halmozhattak fel jelentős vagyonokat.

Schiffer szerint szomorú az, hogy a kérdés a kampányban csak egy személyeskedő szinten merül fel, miközben a megoldás az lenne, ha véget lehetne vetni a hosszú ideje tartó „hancúrozásnak". Az LMP frakcióvezetője azt is mondja, már '94-98 között furcsán nagy politikusi vagyonok keletkeztek, és nem akkor kellene vagyonosodási vizsgálatokat követelni és indítani, amikor a sajtó kihoz valamit, hanem rendszeresen.