Nem tették ki a rezsicsökkentős plakátot, vizsgálódik a fogyasztóvédelem

2014.04.02. 21:13

Sok panasz érkezett a fogyasztóvédelmi hatósághoz arról, hogy a társasházakban nem rakták ki a rezsicsökkentő plakátokat. Ezeket a közös képviselőknek kellene kifüggeszteniük, és ezeken kellene bemutatni, hogy a társasház mennyit spórolt meg a rezsicsökkentésnek köszönhetően.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság holnapjára kitett beszámoló arról ír, hogy Bács-Kiskun megyében sok volt az érdeklődő panasz. Mint írják, több beadványban sérelmezték, hogy nem kerültek ki a rezsicsökkentés mértékéről szóló tájékoztatók.

Mit csinál ilyenkor A Hatóság? Eljárást indít!

Először a helyszínen tájékozódtak, és „a hatóság munkatársai a közös helyiségek, lépcsőházak megtekintése során egyik helyszínen sem találtak hirdetményt”.

A közlemény szerint az egyik közös képviselő mulasztását azzal próbálta kimenteni, hogy „a hirdetmény által megkövetelt adatok csupán jelentős mennyiségű könyvelési anyagból gyűjthetőek ki, melyet a jogszabályban meghatározott határidőben nem tudott teljesíteni”.

Ezt a felügyelet nem fogadta el, mert „a törvény konkrét határnapot jelölt meg a kifüggesztésre, továbbá a teljesítés elősegítése céljából a jogszabály hirdetmény mintát is tartalmaz, melynek értelemszerű kitöltésével a közös képviselő a kötelezettségének eleget tehet”.

A felügyelőség szerint az eljárások célja elsősorban az, „hogy a fogyasztók a jogszabályban rögzített határidőben, megfelelő tájékoztatásban részesüljenek a rezsicsökkentés révén elért megtakarítás összegéről, mely a lakóközösségben élők kiemelten fontos érdeke”.