300 ezerre büntethetik Mesterházyt

2014.04.03. 22:24 Módosítva: 2014.04.03. 22:31

Megbírságolhatják Mesterházy Attila ellenzéki miniszterelnök-jelöltet, miután csütörtökön nem jelent meg a Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának a Simon–Welsz-ügyben indított ülésén. Az MSZP-s pártelnököt akár 300 ezer forintra is büntethetik - írja a Blikk.hu.

"A bizottság kormánypárti tagjai feljelentést tesznek Mesterházy Attila ellen, amiért nem tett eleget megjelenési kötelezettségének" – jelentette be Kocsis Máté, a testület fideszes tagja az ülésről távozva. A Fidesz álláspontja szerint ezzel az MSZP elnöke szabálysértést követett el.

Az ügy precedensértékű, mivel a bizottsági megjelentést kötelezővé tévő jogszabályt csak tavaly fogadta el az Országgyűlés, és Mesterházy Attila lehet az első politikus, akit ez alapján megbüntethetnek. A bírság 3 ezer forinttól 300 ezerig terjedhet.

"Ennek az ügynek, amivel kapcsolatban a bizottság meg kívánt hallgatni, éppen olyan szemlélője vagyok, mint bárki más. Az ügy nemzetbiztonsági vonatkozásaival kapcsolatban csak a sajtóból vannak információim" – írta meg Mesterházy Attila a testületnek küldött levelében.

A bizottság szocialista elnöke, Molnár Zsolt, a testület elnöke szerint a levéllel megtette kötelességét a pártelnök. Szerinte Mesterházy beidézése a nemzetbiztonsági és polgári perrendtartási törvénynek sem felelt meg.

A feljelentést Mesterházy nem kívánja annyiban hagyni.