Csak egyedül kormányozna a Jobbik

2014.04.03. 14:21

Nem lát a parlamentben olyan erőt, akivel a Jobbik közösen kormányozhatna, így csak akkor van esélye a pártnak a kormányalakításra, ha önállóan szerez többséget – derült ki Vona Gábor sajtótájékoztató utáni nyilatkozatából.

„Az LMP nem érintett az elmúlt 24 évben, ezért politikai vitapartnernek tekintem, amellyel tisztességes, érdemi szakmai vitát lehet folytatni, de lehetséges koalíciós partnernek nem tekintjük egymást, hiszen világok választanak el bennünket egymástól” – mondta a Jobbik elnöke.

Ami a 12, országos listát állító parlamenten kívüli pártot illeti, Vona szerint azok „politikai hitvallása” még ismeretlen, ezért nem tud nyilatkozni róluk.

A Jobbik elnöke szerint egyébként is rossz az új szabályozás, amely alapján ennyi pártként bejegyzett szervezet indulhatott. „A cél az emberek választási lehetőségének szélesítése volt, ehelyett kamupártok, bizniszpártok jöttek létre a pénzek megszerzése céljából” – vélte Vona, aki szerint „150-250 milliót odaadni olyan pártoknak, akiknek még logójuk sincs, ez súlyos felelőtlenség a törvényt megszavazó Fidesz részéről, akinek a választások után ezzel is el kell számolnia”. „Tartok tőle, hogy nem csak minden idők legdrágább, de minden idők legkorruptabb választási kampányán leszünk túl vasárnap.”

Csökkentéssel növelés

A Jobbik kormányzásának első feladataként az elszegényedés megállításában látja. A „10 millió magyar egzisztenciális biztonságának megteremtését” a családi adókedvezmény kibővítése, a valóban ingyenes felsőoktatás megteremtése, a családalapítás anyagi ösztönzőinek erősítése kísérné, az alapvető élelmiszerek, a gyermekek nevelésével kapcsolatos termékek ÁFA-jának 5 százalékra való csökkentése kísérné.

Emellett a férfiak is nyugdíjba mehetnének 40 év munkaviszony után, a devizahiteleket forintosítanák, „tisztességes hitelszerződést” kötnének, és az átváltás terheit a bankokra terhelnék. Vona szerint a Fidesz az kétharmados többséget csupán időhúzásra használta fel a devizaválság megoldása helyett.

A Jobbik elnöke úgy látja, hogy a fenti intézkedések nem csupán terhet jelentetnének a költségvetésnek: az áfa csökkentése a fogyasztás növekedését hozná, és „hadüzenetet jelentene az áfacsalással szemben is". Reményei szerint javítaná a költségvetés egyensúlyát a „többszáz, több ezermilliárd forintos” kiesést jelentő korrupció visszaszorításával.

De nem csak a devizaadósok, hanem az állam adósságterhein is csökkentene, az „államadósság újratárgyalásával”.

Elszámoltatás

Konkrét ügyek elővételéről egyelőre nem beszélt a Jobbik elnöke, de kijelentette: a politikusbűnözésnek nincsen színe. Szerinte az, hogy milyen ügyek kerülnek majd terítékre az a titkosítások feloldása után dőlhet el, amit a párt szintén első intézkedései között tervez.

A politikus már korábban beszélt arról, hogy emellett nyilvánosságra hoznák az ügynöklistákat, eltörölnék a képviselők mentelmi jogát, kötelezően kéne nyilatkozniuk esetleges kettős állampolgárságukról, kétszeresére emelnék a bűncselekményekre kiszabható büntetési tételeket a képviselők számára, kötelező vagyonosodási vizsgálatnak vetnék alá őket és családtagjaikat.