Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ön átmenne az állampolgársági vizsgán?

A választás kapcsán úton-útfélen szóba kerül a honosított magyar állampolgárok részvétele: van, aki örül, hogy végre ők is szavazhatnak, mások kétségbe vonják szavazójogukat. De fordítsuk meg a kérdést: vajon hány született magyar állampolgár menne át a honosításhoz szükséges alkotmányos alapismeretek vizsgán?

Belekérdezhetnénk az apróbetűs részbe is:

  • Melyik mai állam fővárosa ma az a hely, ahol Hunyadi János 70 évre megállította a törökök további európai terjeszkedését?
  • Az első világháború sebesültjeinek hány százaléka volt magyar?
  • Egészítse ki a Radnóti-sorokat: Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj, / s nem tudja, hol lakott itt Vörösmarty Mihály; / annak mit rejt e térkép? gyárat s vad laktanyát, / de nékem ..., ..., tornyot, szelíd tanyát;

(Megoldás: Szerbia; 3,5 %; szöcskét, ökröt)

De nem akarunk irreális elvárásokat támasztani, kvízünket az írásbeli vizsga valódi kvízkérdéseiből állítottuk össze, a hivatalos válaszlehetőségek nem nyilvánosak, ezeket mi találtuk ki. A vizsgának szóbeli része is van, ahol kidolgozott tételekből kell készülni, mint a régi történelem szóbeli érettségin – ezt a részt kihagytuk.

Az egyszerűsített honosítási eljárásnak egyébként nem előfeltétele a vizsga letétele. (Ez a lehetőség a magyar felmenőkkel rendelkező külföldi állampolgárok és magyar állampolgárok házastársai előtt áll nyitva bizonyos megszorításokkal, nekik nem feltétel a magyarországi lakóhely és a megélhetés igazolása sem.)

Melyik királyunk nevéhez fűződik az államalapítás és a kereszténység megteremtése?
Mit ünnepelünk március 15-én?
Mely ország nem határos Magyarországgal?
Hány éves kortól rendelkezik a magyar állampolgár választói joggal?
Ki választja ki a kormány tagjait?
Melyik csatában arattak győzelmet Hunyadi János csapatai?
Melyik városban van az ENSZ székhelye?
Hány alkotmánybíróból áll az Alkotmánybíróság?
Ki irányította a kiegyezési tárgyalásokat magyar részről?
Mikor kötelező elrendelni országos népszavazást?
Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.

Értékelés:

0-3 pont: Három a magyar igazság, de itt illett volna ennél jobban muzsikálni. Ajánljuk figyelmébe a kidolgozott tételeket, mielőtt komoly döntést hozna hazánk jövőjéről.

4-6 pont: Van önben tehetség, csak a szorgalom nem elég. Vagy fordítva. A lényeg, hogy jobb, mint egy gyászmagyar, de ha igazi hazafi, utánanéz azoknak a kiegyezési tárgyalásoknak.

7-10 pont: Gratulálunk, ha ön még nem magyar állampolgár, már csak egy lakóhely és megélhetési igazolás választja el a Kárpát-medence szívétől, mert az alkotmányos alapismerek vizsgán hasítani fog!