Lapos Orbánt győzött le 3D Vona

2014.04.04. 23:29

Beszél majd egy üres székhez, mint Cint Eastwood? Valami parodista fog válaszolni a kormányfő hangján? Esetleg keresnek egy Orbán Viktor nevű embert, aki majd jól alulmarad a Vona Gáborral folytatott vitában?

A kínzó kérdések a Jobbik ferencvárosi kampányzárójára meghirdetett Orbán-Vona vitaesttel kapcsolatban csak addig kínoztak, amíg a kerület művelődési háza, az FMK nagytermében megláttuk a színpad egyik oldalán felállított plazmatévét, a Csak a Fidesz feliratú szónoki emelvény fölött. A másik oldalon – Csak a nemzet felirattal – a másik emelvény állt, sejtetve a vitaest koreográfiáját.

„Ügyesen megcsinálták. Nem jött el, hát elhozták” – mondta egy asszony elégedetten barátnőjének, ahogy besétáltak a kezdetre teljesen megtelt terembe, ahol máskor a Nemcsák Károly lánya által vezetett Turay Ida színház színészei szórakoztatják a közönséget, hamarosan például a Segítség, én vagyok a feleségem című, „testcserés vígjátékkal”. 

Kilépett a szubkultúrából

„Nem fogok felületet biztosítani a saját testemen keresztül a támadásokra, ócsárlásokra” – mondta nemrég Orbán, ezzel alaposan beszűkítve a vele vitázni kívánók mozgásterét, de talán nem annyira, mint szerette volna.  A Jobbik legalábbis a maximumot hozta ki a lehetőségből a közönség előtt, amelynek soraiban már nem csak az Árpád-sávos csuklóvédős, rovásírás pólós, tarsolyos, Harcos-farmeros B-közepes szubkultúra jelenik meg. Sőt, nem is ez a domináns. 

Vona - Orbán vita

A közönség nagyja éppúgy megjelenhetett volna egy Fidesz vagy épp egy MSZP kampányzárón – legfeljebb itt picivel több volt a fiatal.

Nem a cigány a főszereplő

„Hiába pofáznak, hogy nem lehet szegregáció, nem tilthatják meg a szülőnek, hogy inkább másik falu iskolájába vigye a gyerekét” – mondta egy férfi az ismerősének, aztán egy tiszavasvári tanárnőt idézett fel, aki azt mondta, ha nyerne a lottón, venne a cigányoknak tíz lakást a Rózsadombon, „hogy az ott élők is megtudják, milyen az.” Aztán a férfi mesélt rendes cigányemberekről, mint például akik az ő házánál is dolgoztak egy vállalkozó keze alatt. „Keményen tartotta őket, de nem volt velük lekezelő” – mondta a vállalkozóról

A cigánytéma erre az estére itt véget is ért. Miután Dúró Dóra szóvivő és a párt egyik fiatal jelöltje, Stummer Gábor elmondta, hogy 36 óra múlva meg lehet változtatni az országot a történelem süllyesztőjébe küldve Gyurcsányt, Bajnait, Mesterházyt, Fodort, Kunczét, és Orbánt, „aki úgy beszél, mint a Jobbik és úgy tesz, mint az MSZP”, következett Pörzse Sándor moderálásával a Vona-Orbán vita. A Barikád főszerkesztője előtte arra kérte a közönséget, hogy úgy reagáljanak, ha valami nem tetszőt hallanak, hogy „ne tudja kiforgatni a sajtó”.

Jól fésült Vona

Orbánnak nem lehet egy rossz szava sem, a vitában egy-egy válasza nem megvágott szövegekből, hanem általa valóban elmondott hosszabb gondolatmenetekből állt. Például arról, hogy a fiatalok kalandvágyból mennek külföldre, ez Európában megszokott dolog, nem pedig arról van szó, hogy gazdasági menekültek volnának.

Vagy amikor arról beszélt, hogy Magyarország az EU 3. legiparosodottabb nemzete, hiszen GDP–jének 23 százalékát adja az ipari termelés, aminél csak a németek és a csehek jobbak egy orrhosszal.

Vonának nem volt más dolga, mint megkérdezni, hogy ha a külföldi munka olyan kalandvágyó európai szokás, miért nem jön senki ide Magyarországra, és az ipari termeléssel kapcsolatban komolyan gondolja-e Orbán, hogy az egész EU minket irigyel, „Svédország hiába termeli a sok acélt csak nem tud minket utolérni”.

Vona egyedül ennél a válasznál engedett meg magának némi gúnyt Orbánnal szemben, amikor azt mondta: valóban komolyan meg kell fontolni a Jobbik javaslatát a parlamenti alkoholtilalomra vonatkozóan.

Orbán köpönyegéből jöttek

Vona szavai jól jelezték, hogy a Jobbik valóban a Fidesz rovására tud már csak növekedni. Többször elmondta, hogy egyetértettek Orbánnal, amikor azt mondta hogy ..., ám végül a kormányfő nem úgy tett.

Ilyen téma volt

  • a gazdasági szabadságharc
  • a közmunka - amivel az a baj, hogy a Fidesz foglalkoztatáspolitikai nem pedig szociálpolitikai eszköznek tekinti
  • az elszámoltatás
  • a termőföld megvédése
  • a gyarmatosítás elleni fellépés
  • a rossz multi és a jó multi közötti különbségtétel érvényesítése
  • a devizahitelesek megmentése

Ha keménykedik, csak bosszant

A közönség – amely majdnem végig betartotta Pörzse kérését –, főleg csak akkor szisszent fel vagy ismételte el bosszankodva Orbán szavait, amikor a kormányfő határozott fellépésről, a bankokkal szembeni „szikár fogalmazásról” szólt. Humorforrás pedig az volt, ha Pörzse komolyan vette Orbánt. Például amikor megkérte, hogy várjon, mert Vonától még kérdezne valamit.

A legnagyobb hőzöngés Orbán rendre vonatkozó ígéretét fogadta. Amikor a kormányfő arról szólt, hogy 2010 előtt félkatonai szervezetek masírozhattak fel alá és a rendőrség nem tett semmit többen felmordultak, azon pedig különösen, amikor Orbán azt mondta: romákat lőttek hátba és etnikai alapon szerveztek egyesek bűncselekményeket. „Kár, hogy nem veled kezdték” – mondta erre egy középkorú nő félhangosan.

Vona egy szóval sem említette a romákat, csupán a rendet, amelynek biztosítására győzelme esetén a Jobbik „olasz és francia mintára” felállítja a csendőrséget.

A rendet illetően megígérte még, hogy társadalmi vitát tartanának a halálbüntetésről és kiállt a bérrabtartás „nemzetközi intézménye mellett”. Szerinte olcsó és hatékony megoldás lenne Oroszországba küldeni a rabokat, akiknek ezután elmenne a kedvük attól, hogy elvegyék más vagyonát. (Az nem derült ki, hogy ha az eszköz ilyen hatékony, akkor miért vannak még mindig rablók és erőszaktevők Oroszországban is.)

A stadion sem kell Orbántól

Meglepő módon Vona az egyik legnagyobb tapsot akkor aratta, amikor arra válaszolt, honnan lesz pénz a gazdaság átalakítására és a szociális intézkedésekre, a családi adókedvezmény kiterjesztésére és az áfacsökkentés megvalósítására. Vona ezt főként a korrupció visszaszorításától remélte. „Ha a stadionokra van pénz, akkor miért ne lenne a cukorgyárak és a konzervgyárak, termelőüzemek beindítására?” – kérdezte, akkora vastapsot aratva, mintha futballszurkoló még sosem járt volna a Jobbik közelében.

De úgy tűnik, Orbántól már ez sem nagyon kell, legalábbis a Jobbik szavazói ettől még nem zárják a szívükbe.

Pedig Vona levonulása – és az adjon az isten szebb jövőt elharsogása – után a közönségből valaki azonnal azt kérdezte, hogy áll a Fradi az Újpest ellen, mire tucatnyian egyszerre kiáltották, „1-1, a rohadt életbe”. Nem sokkal később, a 89. percben Leandro belőtte a Fradi győztes gólját, leckét adva a korán bosszankodóknak abból, hogy a meccs az utolsó pillanatban is megfordítható.