Schiffer Gyurcsányról és Orbánról: a két bohóc egymásból él

2014.04.04. 23:16

Két nappal a vasárnapi választás előtt, pénteken tartotta meg családi piknikkel egybekötött kampányzáró rendezvényét a Lehet Más a Politika (LMP) a budai Millenárison. A párt meghatározó politikusainak beszédei előtt családi programmal ökojátszótérrel és pónisimogatással szórakoztatták a résztvevőket; közel száz ember hallgatta végig a politikusok beszédeit. A felszólalók különböző dolgokat emeltek ki, de a közös pont az volt, hogy  elmúlt 25 év politikáját és pártjait kritizálták. 

Az első felszólaló Róna Péter közgazdász, az LMP programtanácsának elnöke volt, aki élesen bírálta az elmúlt négy év politikáját, de rendszerváltásig visszamenőleg minden kormányt politikájára tett megjegyzést. Szerinte az MSZP és a Fidesz is volt „leszakadás kovácsa”. Róna szerint a rendszerváltás óta nem csak a világgazdaság, de még a visegrádi országok átlagos növekedési mutatóitól is több mint 20 százalékkal maradtak el a magyar számok. 

Ha így meg tovább 8-9 éven belül Bulgáriával holtversenyben leszünk az Európai Unió legszegényebb országa

 – riasztgatott Róna. A közgazdász a parlamenti képviselők többségét félkegyelmű gombnyomóknak nevezte, Kövér Lászlót pedig  a „bajuszmanökennek“ nevezte, amikor arról beszélt, hogy az LMP képviselői akkor sem hátráltak meg, amikor a különböző látványos parlamenti tiltakozások után a házelnök megbüntette az LMP-s képviselőket. 

A felsőoktatából kivont 80 milliárd forintból Római ezüsttálakat vettek, simogatásukkal sehová sem jutunk, ha egyik egyetemünk sincs legalább a legjobb 200 között.

– ezzel a szerinte hibás gazdaságpolitika mellett, az oktatás fontosságára is próbálta felhívni a figyelmet. 

Róna Pétert Osztolykán Ágnes követte, aki főleg az LMP-ben eltöltött éveiről beszélt, mivel visszavonul a politikától. Ezt a személyes okokon kívül azzal indokolta, hogy  pihennie kell, hogy esetleg majd egyszer visszatérhessen. Azt mondta, a faluban, ahonnan ő jött, úgy tartják az öregek, hogy pihentetni kell a termőföldet, hogy később jobb termést hozzon. 

Politikai stand up

Osztolykánt Nagy Bandó András, a párt Csongrád megyei képviselőjelöltje, Lázár János LMP-s kihívója követte. Nagy Bandó beszéde nem volt teljesen összefüggő, inkább egy stand up vagy slam poetryhez hasonlítható, de a közönséget jól elszórakoztatta.

Szerinte a választás ma már csak arról szól, hogy ki tud többet a másik párt bűnözőiről, akiket mind a két oldal egész évben dugdos. Később Rogán Antalra úgy utalt, mint egy feledékeny ingatlankereskedőre. És még a stadionokról is ellőtt egy poént:

Schiffer a tanúm rá, hogy eredetileg a felcsúti stadionban tartottuk volna a kampányzárót, de Mészáros Lőrinc végre lemondott pár millióról.

Következő lépés az EU

Nagy Bandó humorbombái után Meszerics Tamás a párt EP-listavezetője, a CEU tanára szerint a választás legfontosabb kérdése az, hogy az LMP nyolc, kilenc vagy tíz százalékkal kerül-e be a parlamentbe. A következő négy évben építkezni szeretne a politikus, mivel szerinte a harmadik Orbán-kormány 2018-ban az LMP lesz olyan erős, és lesz annyi tapasztalata, hogy 2018-ba a szavazók rájuk bízzák az országot.

Az utolsó előtti felszólaló Szél Bernadett, az LMP társelnöke volt. Azt mondta, hogy  közeledik a 2014-es kampány vége, de a jobb és baloldalt még mindig ugyanaz a semmitmondás, sárdobálás, riogatás és hisztéria jellemzi, ami 1990 óta folyamatosan.

Szél szerint  konfliktusok is ugyanazok, a megoldási kísérletek nem változtak, és a Fidesz és az MSZP kampány nem szól másról, csak a kormányrúd megragadásáról. Az LMP társelnöke szerint Magyarország rég zátonyra futott, a mostani politikának a folytatása azt jelenti, hogy 

Vesztegetjük az időnket, azt, hogy minden erőnkkel lapátolunk a rossz irányba, hogy aztán még nehezebb legyen nekiindulni.

Kell az erős LMP a parlamentbe

A legutolsó felszólaló Schiffer András, a párt másik társelnöke volt, aki azzal kezdte beszédét, hogy megköszönte a mögötte ülő Vágó Gábornak az elmúlt négy éves parlamenti munkáját. Ezt a közönség soraiból nagy taps és ujjongás fogadta. Schiffer kiemelte, hogy továbbra is számít Vágó munkájára a NAV-botrány felgyöngyölítésében.

A párt társelnöke a választásról beszélve azt mondta, az egyik oldalon ott áll az a világ, amelyet a rendszerváltó elit teremtett: egy unokák nélküli, erőforrásait felélő „összeszerelő“ ország. Ezzel szemben az LMP egy tiszta fenntartható, megújuló Magyarországot akar, amelyik független, megőrzi erőforrásait, a tudásra épít, ahol nincsen tandíj, ahol a fiatalok otthon teljesíthetik ki alkotóképességüket.

Magyarországnak nem pusztán kormányváltásra, hanem irányváltásra van szüksége

– mondta Schiffer.

Idő kérdése, mikor omlik az épület Orbán fejére

Szerinte, ha van egy erős LMP a parlamentben, akkor nem lesz újabb kétharmad és a „nemzeti cinizmus rendszerének” lesz egy hiteles, megbízható ellenzéke, amelynek nem tudja a fejére olvasni a közös bűnök egy részét. Ami nem öl meg, az megerősít, mondta, ezért gondolják, hogy erősebbek, mint négy éve.

Schiffer szerint aki Orbán Viktorra szavaz, az Gyurcsány Ferencre is szavaz:

a kétszínű cirkusz két oldala egymást tartja felszínen, a két színű bohóc egymásból él.

A beszéd végén felvázolta az LMP feladatait: szerinte a következő ciklusban a kormány hiteles ellenzékének kell lenniük. A távolabbi jövőről azt mondta: arra készülnek, hogy 2018-tól kormányozzák az országot.