Totális káosz a választási irodáknál

2014.04.05. 12:28 Módosítva: 2014.04.05. 12:28

Annyi átjelentkezési kérelem futott be állítólag a helyi választási irodákhoz a péntek délutáni határidőig, hogy a rendszer nem bírta a terhelést, a szerverek összeomlottak, és nem sikerült kinyomtatni a választói névjegyzéket sem.

Konkrétan a *****************-t a nemzeti választási irodának, a kérelmemre nem reagáltak semmit, a vonalak foglaltak, az ügyfélkapu összeomlott, a szerver túlterhelt. Még én érezzem magam szarul, amiért megpróbálok szavazni"

– írta egy olvasó Facebookon. A káoszról szóló dühös Facebook-bejegyzéseket egy helyi választási irodánál dolgozó, névtelenséget kérő forrásunk is megerősítette. Ő azt mondta, hogy a sok kérelem miatt az egész rendszer lefagyott, és bár papíron hatra végezniük kellett volna a névjegyzék kinyomtatásával, sok irodában még éjfél után sem sikerült úrrá lenni a problémákon. 

Forrásunk szerint az irodájukban teljesen tétlenül ültek benn hajnal kettőig, mivel a szabályzat szerint hazamenni csak akkor lehet, ha az ország minden irodájában rendben vannak a dolgok; így ők hiába dolgozták fel a kérelmeket már öt órára, bent kellett maradniuk. „Hozzánk csak körülbelül 50 átjelentkezési kérelem futott be az utolsó pillanatban, ez egy kicsit lelassította rendszert, de be tudtuk fejezni a munkát. Azokban az irodákban, ahová 100-200 vagy még több kérelem futott be, csak reggel állt helyre minden” – mondta.

A Blikk a Nemzeti Választási Irodára (NVI) hivatkozva azt írta, huszonnégy óra alatt több mint 25 ezren kértek átjelentkezést az NVI internetes oldalán keresztül, ezért az oldal összeomlott és órákon keresztül nem volt elérhető. 

A helyi választási irodákban dolgozó alkalmazottaknak bruttó 20 ezer forint bérkiegeszítés jár a választások alatt végzett extra munkájukért – úgy, hogy forrásunk pénteken például 16 órát volt az irodában, és a héten mindennap 3-4 órát túlórázott, szombaton pedig hajnali öttől késő éjjelig bent lesz. 

A Nemzeti Választási Iroda szombaton délután kettőkor tart egy sajtótájékoztatót, ahol a péntek esti „akadozásról” is tájékoztatni fognak.