Gyurcsány nem akar nagyon bántani senkit

2014.04.06. 23:00 Módosítva: 2014.04.06. 23:12
Gyurcsány Ferenc a választás estéjén, a kampányzáró rendezvényük helyszínén beszélt az Indexszel. Interjúnk idején már ismert volt, hogy a Fidesz vélhetően újra kétharmadot kap, és a Kormányváltók nem sokkal előzik a Jobbikot.
  • A választásról

„Bizonyos szempontból nem tartom legitimnek ezt a választást. Nem szabad, nem tisztességes választás volt ez. Hogy miért vettünk részt benne? Mert harc nélkül nem lehet feladni.”

  • A győzelemről

Bár a megjelenő adatok a Fidesz kétharmadát jósolták, a DK vezetője a jövőt firtató kérdésre győzelmi forgatókönyvet is felvázolt.

„Ma éjszaka bízni kell, hogy szoros eredmény lesz, hogy győzni fogunk. Nekünk biztos nem lesz kétharmadunk. Ha nyerünk is, szűk mozgásterünk lesz, mert alkotmánymódosításra nem lesz lehetőségünk.”

  • A vereségről

"Ha marad a Fidesz kétharmada, akkor folytatódik radikalizálódó, erőből politizáló kormányzás. Erre kell felkészülnünk."

"A választól többsége talán nem látta, hogy mi a választás tétje."

"Nem változott meg a véleményem arról, amit gondolok. Lehet, hogy máshogy kell ezt képviselni, kommunikálni. De inkább maradok örökké ellenzékben, mint hogy az elveimet feladjam."

  • A baloldali összefogás jövőjéről

"Ha ilyen marad a választási rendszer, amit alapvetően két párti választási rendszerre szabott a Fidesz, akkor nagyon evidens, hogy a szabadelvűen különböző baloldaliak együttműködnek. A baloldali összefogás ideája rendben van, azon kell majd elgondolkoznunk, hogy milyen tartalommal, és milyen szoros kötelékben folytassuk ezt."

"Az EU-választáson, ami nem egy magyar választás, ami tiszta listás, arányos választás, külön fogunk indulni.

Az önkormányzati választáson pedig meg kell próbálnunk együttműködni, országosan. Szerintem nem lesz erről hivatalos tárgyalás május 26-ig, de informális tárgyalás azért lesz. Úgy kell elmennünk a nyár beállta előtt szabadságra, hogy mindenki tudhassa, hogy hogyan fogunk nekiindulni az ősznek."

  • A Kormányváltók belső harcairól

"Ha nem leszünk sikeresek, akkor a politika szabályai szerint majd elkezdődik egy blame game, hogy ki volt a hibás. Én ebben nem fogok részt venni. A baloldali politikai szereplők együttműködésre vannak ítélve, azaz vigyázni kell egymásra."

"Nem kell bántani egymást. Legalábbis nem nagyon. Én pedig egyáltalán nem akarok senkit bántani. Óvnám az összefogást attól is, hogy Mesterházyt bűnbaknak kiáltsa ki. Ez nem Mesterházy magánszáma volt."

  • A vereség utáni hétfő teendőiről

"Először elmegyek futni. Nem kell sietnünk, lesz időnk gondolkodni."