Vizet és véres húslét fecskendeztek a marhahúsba

2014.04.10. 10:48

A székesfehérvári ügyészség indítványozta annak a két férfinak és egy nőnek az előzetes letartóztatását, akik 2600 kiló, emberi fogyasztásra nem alkalmas húst akartak forgalomba hozni.

A gyanúsítottak Spanyolországból közel 2600 kg fagyasztott marha vesepecsenyét rendeltek meg, és egy ercsi kft. székhelyén a cég alkalmazottai a lefagyasztott marhahúsról az eredeti termék megjelölést és származást igazoló címkét eltávolították. A fagyasztott hús kiengedését és kicsomagolását követően egy húspácoló berendezéssel a hústermékbe vizet, valamint a felengedett húsból kifolyt és tésztaszűrőn átszűrt húslét fecskendeztek.

A húst a forgalomba hozatal érdekében becsomagolták, arra a hűtőház irodájában előállított, az eredeti címkéhez megtévesztésig hasonló címkét ragasztottak, a címkére a megnövelt súlyt tollal ráírták, és a terméket visszafagyasztották. A nyomozó hatóság április 7-én a hűtőházban lefoglalta az emberi fogyasztásra nem alkalmas húst.

Az ügyészség bűnszövetségben elkövetett rossz minőségű termék forgalomba hozatala bűntettének kísérlete miatt indítványozta az őrizetben lévő gyanúsítottak előzetes letartóztatását. A bűncselekményt a Btk. egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti. A gyanúsítottakkal szemben egyébként egy hasonló bűncselekmény miatt már folyik büntetőeljárás.