Erzsébet
1 °C
4 °C

Ledózerolják a kishantosi mintagazdaságot

Kép19
2014.04.12. 10:34 Módosítva: 2014-04-12 16:54:28

"Győzött a kétharmad, megindultak a gépek. Lezárták az utakat, és elkezdték beszántani a növényeket. Brutális támadás indult a földek ellen" - idézi a hvg.hu szombat reggeli cikke Ács Sándornét, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetőjét.

Egy magán őrző-védő cég ugyanis lezárta a kishantosi földekhez vezető utakat, a Kishantos Vidékfejlesztési Központ által kezelt 21 földrészleten pedig munkagépek kezdték el beszántani a növényeket. Ács Sándornét egyébként hétfőn életveszélyesen megfenyegették az új bérlők, amikor egyik traktorukkal a földeken dolgozott.

Ami eddig történt:

  • a kishantosi földek új bérlői szombat reggel traktorokkal kezdték kitárcsázni az őszi búzát, borsót és napraforgót
  • egy őrző-védő cég 30 embere is a földeken van, eltorlaszolják az utakat
  • ők a Greenpeace-közlemény szerint a B5 Global Monitoring Kft. fegyveresei, akik Zászlós Tibornak, a kishantosi biogazdasággal szomszédos területeket birtokló Mezőfalvai Zrt. igazgatójának a megbízásából vannak kinn. (UPDATE: a Mezőfalvai Zrt. képviselője hozzánk eljuttatott levelében cáfolta a sajtóközleménynek ezt a részét, közölve, hogy a Zrt. vezérigazgatója nem adott megbízást a Kft.-nek utak vagy egyéb területek őrzésére.)
  • a régi bérlő a földpályázaton vesztes Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft.
  • szerintük több mint 140 millió forint értékű a bionövényállomány, amit most beszántanak
  • a nyertes földbérlők vizsont úgy érzik, a msot felszántott földeket jogszerűen használják
  • és majd az időjárás alakulásának megfelelően eldöntik, mit vetnek bele
  • a kishantosiak rendőrségi feljelentést tettek
  • szombat este 7-kor a Vidékfejlesztési Minisztérium elé szervez tüntetést Ács Sándorné Éva agrármérnök, a kishantosi gazdaság vezetője és Rodics Katalin, a Greenpeace Hungary kampánykoordinátora

Akcióban az Együtt PM

A Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége mellett Kishantoson van a PM-es Szabó Rebeka is, aki így nyilatkozott az Indexnek:

Itt állok kint a földeken a kishantosiakkal, és azt látjuk, hogy egyik állítólagos új bérlő épp tönkretesz egy traktorral egy olyan bio minősítésű búzatáblát, ami egy-két hónap múlva milliós értéket képviselt volna.

Az utakat eltorlaszoló őrző-védő cégről szóló híreket a politikus is megerősítette:

Megpróbálják megakadályozni, hogy rámenjünk az útra, kifejezetten agresszívan és fenyegetően lépnek fel. Az előbb kis híján elsodort egy terepjáró, nyilván az volt a szándék, hogy rámijesszenek.

Szabó Rebeka azt is sérelmezi, hogy

a rendőrség a mai rendőrségi feljelentés ellenére sem tesz semmit a traktorok erődemonstráló fellépése ellen.

Akcióban a Greenpeace

A Greenpeace Magyarország aktivistái már a helyszínen vannak. Februárban ők tettek büntető feljelentést és indítottak pert a kishantosi állapotok miatt hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, és jelenleg is perben állnak Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel.

A Greenpeace a közleményében továbbra is kiáll a biogazdaság mellett, és határozottan elutasítja a hatóság támogatásával zajló értelmetlen károkozást és önkényes területfoglalást. 

Most már mindenki számára nyilvánvaló, hogy az új bérlők és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet mennyire nem tisztelik a földet. Akik ezt képesek voltak ilyen lelkiismeretlenül és szisztematikusan végigcsinálni, azokról nehéz feltételezni, hogy a föld jó gazdái lesznek.

A területek bérléséről szóló jogvita jelenleg is a bíróságon zajlik. Az ügy rendezésééig ilyen önkényes területfoglalás és pusztítás jogállamban nem fordulhatott volna elő. Kérdés az is, ha az új bérlők hisznek abban, hogy a bíróság nekik ad majd igazat, mi szükség volt a vetés tönkretételére.

A több mint 100 millió forintos kár okozása felesleges és teljesen értelmetlen, azonban a tudatosságot jelzi, hogy az előző hónapokban az NFA folyamatosan figyelte és fényképezte a kishantosi biogazdaság területeinek bevetését. A Kishantosi Nonprofit Kft. senkinek nem okozott károkat az új vetéssel, sőt megőrizte a terület értékes BioSuisse minősítését.

A Greenpeace egyébként épp a napokban tette közzé a Medián év eleji közvélemény-kutatását, amely szerint az emberek 94%-a még több biogazdaságot szeretne Magyarországon.

Rendőrségi feljelentés

A kishantosiak a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft.-vel és a Greenpeace ügyvédje segítségével feljelentést tettek a rendőrségen a traktorok és a security cég szombat reggeli akciója miatt.

De mi is folyik ott Kishantoson?

Kishantos mintagazadasága azzal került be a korábbi években a köztudatba, hogy az itteni 452 hektáron 21 éve folyt vegyszermentes mezőgazdasági termelés. A biogazdaságot a Fideszből távozó Ángyán József volt agrárállamtitkár is védelmébe vette, amikor tavaly novemberben Kishantos veszített a földbérlet-pályázatokon, és a gazdálkodóknak le kellett mondaniuk az állami földekről. 

A kishantosiak tavaly novemberben megtagadták a földek átadását az új haszonbérlőknek, akik szerintük törvénytelen pályázaton nyertek, az új gazdák viszont bejegyeztették magukat a földhasználati nyilvántartásba.

Az agrártárca szerint az egész csak provokáció

Bitay Márton, Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkáta szombat délelőtt közölte:

A kishantosiak akciója tudatos provokáció. Mélységesen elutasítom, és nem ért vele egyet, mert a volt bérlőknek semmilyen jogosultságuk nincs használni a földterületet.

Álláspontja szerint a Nemzeti Földalapkezelőnek nincs köze ahhoz, hogy Kishantoson a helyi gazdák megkezdték a szántást, a gazdák jogszerűen használják az általuk elnyert földterületet.

A kérdéses állami földterületet az NFA pályázati úton haszonbérbe adta helyi gazdáknak, akik fél éve nem tudják azt használni, mert a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, amelynek tavaly ősszel lejárt a szerződése, nem hajlandó levonulni a területről.

Hozzátette:

Kishantos kárt okozott az államnak azzal, hogy nem engedte beszántani a területet.

A választók már döntöttek Kishantosról

Bitay Márton államtitkár szerint az egész tiltakozásnak semmi értelme, mivel a kishantosiak már a szavazófülkékben eldöntötték a biogazdaság sorsát:

Az ügynek politikai vonulata is van, mivel Ács Sándorné egy párt képviseletében elindult a parlamenti választáson. Ács Sándorné 1,26 százaléknyi szavazatot kapott, szemben a győztes fideszes jelölt 47,82 százalékos eredményével. Ez azt bizonyítja, hogy a helyi emberek már rég levonták a következtetéseket Kishantosról.

Mentsük meg Kishantost

Ezzel a névvel alakult pár hónapja egy Facebook-csoport, ami most egyre aktívabb, és videókat mutat a kishantosi földeken zajló eseményekről.

A csoportnak már majdnem 4000 tagja van.

Az LMP is beszállt a bozótharcba

Szél Bernadett, az LMP társelnöke Lengyel Szilvia és Sallai Róbert Benedek LMP-s képviselőkkel együtt adott ki közleményt:

Az LMP megdöbbenéssel fogadta a hírt, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ által évtizedek óta jogszerűen használt termőföldeken a vetés kitárcsázásába kezdtek azok a fideszes politikai körhöz tartozó nagygazdák, akiket a múlt évben – az LMP álláspontja szerint jogszerűtlen pályázati rendszerben – nyertesnek hirdettek ki.

 

Az érintett termőföld-részek jogszerű földhasználati kérdésével kapcsolatban jelenleg is zajlanak peres eljárások, így mindezek befejezéséig a fideszes oligarchacsoportokhoz tartozó nagygazdaságok nem vehették volna használatba ezeket a földeket.

Ezzel szemben a mai napon a vetések elpusztítása megkezdődött, eddig 150 millió forintos anyagi és felbecsülhetetlen eszmei kárt okozva ezzel. 

A Jobbik is harcba száll a magyar földért

Árgyelán János a Jobbik Fejér megyei elnöke szerint a Kishantos-ügy „a fideszes agresszió egyik csúcspontja”:

Egyértelmű politikai leszámolásról van szó, mert a fideszes oligarchák még a bírósági döntést sem várták meg, helyette pusztítás, rombolás folyik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?