Nem a drog, hanem az alkohol a probléma Magyarországon

2014.04.14. 11:01

Magyarországon nem igazán terjedtek el ez új, szintetikus kábítószerek, a veszélyes anyagokat nagyon kevés ember használja egyelőre, viszont nagyon sokan küzdenek súlyos alkoholproblémákkal, írja a 444.hu a Global Drug Survey magyar adataira hivatkozva.

A 3239 magyar válaszadó 77, 6 százaléka fogyasztott életében legalább egyszer illegális kábítószert, 21,9 százalékuk csak legális kábítószereket (pl. alkohol, dohány) fogyaszt, 0,5 százalékuk pedig soha, semmilyen kábítószerrel nem élt. A legnépszerűbb drog hazánkban a marihuána, a válaszadók 37,6 százaléka élt vele tavaly legalább egyszer. 

A drogoknál sokkal súlyosabb problémát jelent Magyarországon az alkohol. Bár a válaszadóknak csak a 11 százaléka iszik hetente négy vagy több alkalommal, 12,1 százalékukkal havonta legalább egyszer előfordul, hogy ha elkezdenek inni, nem tudnak megállni, 11,6 százalékuk pedig havonta legalább egyszer nem emlékszik arra, hogy mit történt vele előző este. A legrémisztőbb, hogy azoknak, akik komoly alkoholproblémákkal küzdenek, 24,7 százaléka azt gondolja, hogy ivási szokásai igazából átlagosak vagy az átlagnál enyhébbek.

“Ez a kutatás a fiatalokra koncentrált. Ők is sokat isznak, így a problémásabb országok között vagyunk. De Angliában, vagy Írországban rosszabb a helyzet. Ami Magyarországon nagy baj, hogy nálunk ez a fiatalkori alkoholprobléma jobban megmarad, mint máshol. Az egyetlen ország vagyunk a felmérésben, ahol nincs nemzeti alkoholstratégia. Drogstratégiánk van. Lehet rajta vitatkozni, hogy jó, vagy nem, de az illegális kábítószerek használata láthatóan foglalkoztatja a társadalmat, és így a politikát is. Az alkohollal ez nincs így, pedig ez a felmérés is mutatja, hogy nagy szükség lenne rá" – mondta a 444-nek Demetrovics Zsolt,  az ELTE professzora, a kutatás magyarországi koordinátora.