Bajnai, Jávor, Szelényi az EP-lista élén

2014.04.17. 13:40 Módosítva: 2014.04.17. 13:42
A volt miniszterelnök azonban nem menne Brüsszelbe, tehát valójában a PM-es Jávor Benedek a listavezető. A harmadik helyen lévő Szelényi Zsuzsanna pedig Bajnai Gordon magyar parlamenti mandátumára is esélyes.

Az Együtt-PM elnöksége csütörtök reggel véglegesítette a pártszövetség európai parlamenti listáját: Bajnai Gordon volt miniszterelnököt Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Szelényi Zsuzsanna egykori fideszes politikus, a Haza és Haladás alapítója, Krasztev Péter irodalmár, a Pozsonyi Magyar Intézet volt vezetője és Balázs Péter, a Bajnai-kormány külügyminisztere követi.

Bajnai Gordon bő egy hete jelentette be, hogy nem ül be se a magyar, se az Európai Parlamentbe, mostani listavezetői pozíciója tehát szimbolikus. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az Együtt-PM legalább 5 százalékot szerez május 25-én, a PM-es Jávor Benedek jut ki Brüsszelbe elsőként.

Jávor az európai zöldek frakciójába ülne be, az Együtt-PM nem PM-es bejutói azonban – ha lesznek ilyenek – minden bizonnyal a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségét (S&D) erősítenék, ahogy például az MSZP európai képviselői is. Jelenleg azonban az a legvalószínűbb, hogy az Együtt-PM egyetlen mandátumot szerez.

A Jávort követő Szelényi Zsuzsa a találgatások szerint Bajnai Gordon magyar parlamenti mandátumára is esélyes, a volt miniszterelnök helyére ugyanis a Haza és Haladásból érkezhet egy politikus. Ez Szigetvári Viktort, Szelényit vagy a volt OTP-s elemzőt, Pápa Leventét jelenti, közülük azonban Szigetvári tegnap az ATV-n bejelentette, nem lesz képviselő.

Hogy végül Szelényihez vagy Pápához kerül-e Bajnai mandátuma, arról az Együtt-PM vezetősége még nem döntött. Ám ha Szelényire esik a választás, az a rendkívül furcsa helyzet is előállhat, hogy egy jó EP-szereplés és brüsszeli kijutás esetén neki is tovább kell adnia a Bajnaitól a magyar parlamentben örökölt mandátumát valaki másnak.

Érdekesség, hogy a korábbi találgatásokban Balázs Péter volt külügyminiszter neve mint lehetséges EP-listavezető is felmerült, végül csak az ötödik lett.

Az Együtt-PM európai parlamenti listája

 1. Bajnai Gordon
 2. Jávor Benedek
 3. Szelényi Zsuzsa
 4. Krasztev Péter
 5. Balázs Péter
 6. Dorosz Dávid
 7. Benedek Márton
 8. Daróczi Gábor
 9. Herman Zita
 10.  Hajdu Nóra
 11.  Dávid János
 12.  Szilágyi Péter
 13.  Sértő Radics István
 14.  Teket Melinda
 15.  Borsos Gábor
 16.  Bátyai Edina
 17.  Dienes Csilla
 18.  Datki Szabolcs
 19.  Dr. Szegedi István
 20.  Szeles András
 21.  Erőss Gábor
 22.  Simándi Szelim
 23.  Nagy Sándor
 24.  Hídvégi Gábor
 25.  Szalóczy Géza
 26.  Kovács Márton
 27.  Cseke Gyula
 28.  Réz Ágnes
 29.  Kövesdi András
 30.  Bence Ottó
 31.  Berkecz Balázs
 32.  Rauschenberger Péter
 33.  Szabó Rebeka
 34.  Szabó Tímea

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat! • Eladnék
 • Betét