Gyógyharisnyákkal üzletelt egy nagykanizsai orvos

2014.04.24. 10:21 Módosítva: 2014.04.24. 10:21

Egy korábban a nagykanizsai kórházban dolgozó orvos ellen 2 rendbeli csalás, 23 rendbeli magánokirathamisítás és 298 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt, társa ellen pedig 1 rendbeli csalás valamint 298 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség.

Az ügyészség közlemény szerint a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház szakorvosa 2010-2011 években 23 biztosított részére írt fel jogtalanul gyógyászati segédeszközként felfekvés elleni gyógypárnát normatív támogatással, illetve közgyógyellátotti jogcímen. A fiktív recepteket a szakorvos által irányított, de a családja által üzemeltetett nagykanizsai gyógyszertárban lehetett beváltani. A hamis receptek után a támogatást a gyógyszertárnak el is számolták, így a szakorvos az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak 2,2 millió forint kárt okozott. A kárt a munkáltatójának kellett megtérítenie, ezért a Nagykanizsai Járásbíróságon a kórház és a szakorvos között kártérítési per van folyamatban.

Az orvos 2011 tavaszán egy gyógyászati segédeszközök értékesítésével foglalkozó kft alkalmazottjával megbeszélte azt is, hogy vizsgálat nélkül állít ki recepteket normatív támogatású kompressziós gyógyharisnyára. A biztosítottak adatait részben a társa adta, részben pedig voltak jelentkezők, mert elterjedt, hogy ingyenesen lehet kompressziós gyógyharisnyát igényelni.

A szakorvos a magánrendelésén összesen 298 biztosított részére írt fel jogtalanul gyógyharisnyát. Ezeket egy budapesti gyógyászati segédeszközboltban lehetett kiváltani. A receptek után járó normatív támogatásokat a Fővárosi és a Pest Megyei Egészségbiztosítási Pénztárban elszámolták, és az üzletet működtető kft-nek ki is fizették. Az okozott kár 3,9 millió forint volt, ami nem térült meg.