Bokrosék elhasaltak, nem indulhatnak az EP-választáson

2014.04.25. 13:47 Módosítva: 2014.04.25. 14:48
20 ezer érvényes ajánlás kellett volna, csak 18 ezret fogadott el az NVI. A Moma nem lesz ott a szavazólapon.

Nincs meg az induláshoz szükséges 20 ezer ajánlása a Modern Magyarországért Mozgalomnak (Moma) – értesült az Index. Bokros Lajos pártja így nem állhat rajthoz az európai parlamenti választáson.

A Moma 23 ezer ajánlást adott le a Nemzeti Választási Irodának, ezek közül azonban csak 18 ezer bizonyult érvényesnek. Az ajánlásaikat az NVI szerdán számolta össze. Bokros Lajos még tavaly ősszel azt mondta nekünk a pártjáról, hogy annak 14 tagja van. A kudarcot a párt közleményük szerint „óriási csalódottsággal″ veszi tudomásul.

Az MDF-utód JESZ sem adott le elég érvényes ajánlást, valamint az Új Magyarország Párt sem.

A magyar parlamenti választásokhoz hasonlóan az EP-választáson is igen szigorúan ellenőrizték a leadott ajánlóíveket, és óriási mennyiségű ajánlást szórtak ki. A Lehet Más a Politika például 27 ezer ajánlást gyűjtött össze, ebből végül csak 21 ezer bizonyult érvényesnek.

Hibás ajánlásnak számított sokszor már az is, ha valaki nem karakterre pontosan úgy írja le a lakcímét, vagy tünteti fel a dr. előtagot, mint ahogy az a lakcímkártyáján szerepel. 

Nyolc párt lesz a szavazólapon

Az NVB pénteki ülésén a korábbiak mellett három pártlistát vett még nyilvántartásba, a Lehet Más a Politikát, a Haza Nem Eladó Mozgalmat és a Seres Mária Szövetségeseit (SMS). A sorsolás alapján a szavazólapon a következő sorrendben szerepelnek majd a pártok:

  1. MSZP
  2. SMS
  3. Fidesz-KDNP
  4. A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt
  5. Jobbik
  6. LMP
  7. Együtt-PM
  8. DK