Egynél több, de kettőnél kevesebb képviselője lenne DK-nak az NVB-ben

2014.04.25. 16:55

a törvény nem sikerült túlságosan egyértelműre

– mondta Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke azon az ülésen, amin a Demokratikus Koalíció NVB-s képviselőjéről kellett szavazniuk. A testület döntése szerint nem lehet külön képviselője az NVB-ben a DK-nak, mert a baloldali összefogás keretében korábban már delegált egy tagot a testületbe. A problémát az adja, hogy a DK az országgyűlési választásokon a „kormányváltó összefogás” tagjaként indult, az európai parlamenti választásokon viszont már önállóan, írja az MTI.

Az NVB-ben minden jelölő szervezetnek egy képviselője lehet, a baloldali összefogás (aminek tagja volt a DK is) pedig már delegált egy tagot, Litresits Andrást. A DK most, az EP-választások miatt szeretne egy új tagot delegálni, hiszen ezen a választáson már önállóan indul. Viszont ha ezt megengednék neki, akkor „egynél több” szavazata lenne a DK-nak, hiszen a saját képviselőjük, és a baloldali összefogás képviselője is (részben) őket képviselné.

A testület végül 13:3 arányban úgy határozott, hogy a delegálásra vonatkozó kérelmet visszautasítja, így a DK-nak nem lehet önálló képviselője. A dolog azért nem nagy probléma, mert május 6-án, az új Országgyűlés megalakulásával véget ér a jelenlegi NVB-tagok megbízatása, a 25-i EP-választásokra pedig új összetételű testület alakul, amiben a külön-külön induló baloldali pártok mind külön képviselőt küldhetnek. A döntés ellen a Kúriánál lehet felülvizsgálatot kérni.