Házasodna egy német katolikus pap

2014.04.25. 16:19
Stefan Hartmann
Stefan Hartmann
Fotó: Facebook / Stefan Hartmann

Cölibátus nélkül szeretne pap maradni az a német katolikus pap, akinek már gyereke is született a papi szolgálat alatt, még 1989-ben. A férfi a Facebookon is nyilvánosságra hozta a levelét, amiben Ferenc pápát kéri a cölibátus alóli felmentés megadására, írja a HVG.

Stefan Hartmann azt írja, hogy elsiette a papi hivatás melletti döntést, amikor 1981-ben, két és fél év képzés után letette az esküt. 1989-ben született egy gyereke, akinek az anyjával már nem tartja a kapcsolatot. A lánya létére januárban derült fény, amikor egy tévés műsorban beszélt erről.

„Továbbra is elhivatottnak érzem magam a katolikus papi, lelki gondozói és teológiai feladatok ellátásához” – írta a pápának címzett levelében a pap, aki minden teendőt ellátna, de a cölibátus szerinte sok más papnak is problémát jelent és nagyon sokan emiatt adják fel hivatásukat.

A leghíresebb kiugrott katolikus pap minden bizonnyal Luther Márton, aki saját vallást is alapított, az evangélikus vallás szerint pedig a lelkészek házasodhatnak. Mindazonáltal Luther csak az után házasodott meg, hogy a katolikus vallását feladta, szemben Hartmannal, akinek katolikus papként született gyermeke.