Villámgyorsan betömik a lyukat Tarlós helyetteseinek zsebén

2014.04.25. 11:16 Módosítva: 2014.04.25. 11:16
A főváros gyorsan gondoskodik róla, hogy Tarlós két helyettese a parlamenti mandátumuk megszűnése után se maradjon költségtérítés nélkül. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettesnek egyébként 21 ingatlana, 2 autója és 20 milliós megtakarítása van.

A Fővárosi Közgyűlés április 30-i ülésén a több mint száz tervezett napirendi pontból a 8. helyen tárgyalná azt a javaslatot, amely Bagdy Gábor és György István főpolgármester-helyettesek anyagi helyzetét rendezné.

A két főpolgármester-helyettes eddig parlamenti képviselő is volt, de az új ciklusban már nem lesznek azok. A fővárosi Humán Erőforrás Menedzsment Főosztály által előkészített és Tarlós István főpolgármester által előterjesztett javaslat az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvényre hivatkozik. Ez kimondja, hogy az alpolgármestereket költségátalány illeti meg, ennek mértéke – a képviselő-testület döntése alapján – az illetménye 10–20 százalékának megfelelő összeg.

Bagdy és György, amíg megvolt az országgyűlési mandátumuk, nem vettek igénybe a fővárostól költségtérítést. Nem is lett volna ennek értelme az ő szempontjukból, mert így is, úgy is, ugyanannyi pénzt kaptak volna végső soron. Az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvény ugyanis azt mondja, hogy az a képviselő, aki önkormányzati tisztségviselőként költségátalányban részesül, annak összegével csökkentett mértékű választókerületi pótlékra jogosult.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettesi illetménye 661 400 forint, György Istváné pedig 670 ezer forint. Ezeket az összegeket még 2010 őszén határozta meg a Fővárosi Közgyűlés. A törvény szerint tehát ezeknek az illetményeknek a 10 és 20 közötti százalékát lehetne megítélni költségátalányként. Tarlós azt javasolja a közgyűlésnek, hogy legyen 20 százalék. Bagdy esetében ez havi 132 280 forintot jelent, György esetében pedig 134 ezret.

A pénzt az országgyűlési megbízatásuk megszűnése utáni naptól kezdődően kapnák. Mindketten kifejezetten kérték is a közgyűléstől költségátalány megállapítását, a kérelmeik benne vannak az előterjesztés mellékleteiben.

Bagdy Gábor, akinek a vagyonnyilatkozata szerint 21 ingatlantulajdona, 2 autója és több mint 20 millió forint megtakarítása van, országgyűlési képviselőként havi bruttó 394 230 forint tiszteletdíjat kapott, és mellé 236 538 forint választókerületi pótlékot, azaz összesen havi bruttó 630 768 forintot. (A parlamenti adatlapján ezek a számok szerepelnek, a fővárosnak benyújtott vagyonnyilatkozatába viszont azt írta, hogy országgyűlési képviselői foglalkozásából származó havi adóköteles bruttó jövedelme 371 040 forint.)

György István ugyanennyit, ugyanilyen megoszlásban vitt haza az Országgyűlés Hivatalától.

Az április 30-i közgyűlésen egyszerű szavazattöbbség kell a javaslat elfogadásához.