Áder: A magyar állam kiszolgálta a nácikat

2014.04.28. 17:10

Ez a hely Magyarország legnagyobb temetője

– mondta Áder János köztársasági elnök az auschwitzi munkatáborról az ott tartott Nemzetközi Élet Menete megemlékezésen. Áder arra is emlékeztetett mindenkit, hogy Auschwitzban minden harmadik áldozat magyar zsidó volt, őket Magyarország német megszállása után a magyar állami szervek közreműködésével zártak gettóba, majd deportáltak, írja az MTI.

Áder szerint „1944 tragédiájának a megértéséhez önmagunkkal kell szembenéznünk” − hangsúlyozta. Az államfő azt mondta, hogy máig ható fájdalom, hogy

a magyar állam nem szegült szembe „a német megszállók ördögi tervével”, a végső megoldás kikényszerítésével, sőt annak kiszolgálójává vált.

„Az 1944. március 19-én megszállt Magyarország nem védte meg polgárait” – szögezte le. Áder János szerint erre sem mentségként, sem magyarázatként nem szolgálhat, hogy ez Európa sok más országában is így történt, az áldozatokat ugyanis senki nem adhatja vissza nemzetünknek.

Felfoghatatlan hosszúságú néma csend

Áder szerint mindegy, hogy náci németként vagy a hitleri ideológiákat kiszolgáló magyarként tették, amit tettek. Nincs bocsánat arra, ha egy állam a saját polgárai ellen fordul - hangzott el. Áder János arra kérte a jelenlévőket: egy perces néma csenddel emlékezzenek az áldozatokra, felfoghatatlannak nevezve, hogy ha Auschwitz minden egyes áldozatának egy perces néma főhajtással adóznának, „a minden lelket megszólító csendnek három esztendőn át kellene tartania”.

A köztársasági elnök emlékeztette a jelenlévőket a vasárnap szentté avatott II. János Pál pápa tanítására is, arra, hogy Karol Wojtyła több alkalommal hitet tett a zsidógyűlölet és a kereszténység összeegyeztethetetlensége mellett. Felidézte: ő volt az a pápa, aki a haláltáborokban történteket az ördög diadalának és a történelem legsötétebb fejezetének nevezte, és ő figyelmeztetett a rasszizmus, a kirekesztés az idegengyűlölet rémképének leküzdésére is.

A megemlékezést megelőzően ötvennégy ország képviselőinek részvételével, a magyar zarándokokkal az élen vonult végig a Nemzetközi Élet Menete az auschwitzi egykori haláltáborból a mintegy három kilométerre lévő birkenaui emlékhelyre.