Előd
9 °C
17 °C

Jogerős a választás eredménye

2014.04.28. 14:38 Módosítva: 2014.04.28. 14:57

Jogerős az áprilisi országgyűlési képviselő-választás eredménye, miután a Kúrián hétfőn az utolsó jogorvoslati eljárás is lezárult - írja az MTI.

Az új Országgyűlés alakuló ülését május 6-ra, keddre hívta össze Áder János köztársasági elnök. Az ülésen várhatóan beszámol majd a választásról Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke és Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke.

A Kúria hétfőn érdemi vizsgálat nélkül elutasította az országos listás mandátumok megállapításáról szóló NVB-határozat elleni második jogorvoslati kérelmet is, ez pedig azt jelenti, hogy további jogorvoslatnak már nincs helye, és ezzel az utolsó, még folyamatban lévő jogorvoslat is lezárult, az áprilisi választás eredménye pedig jogerőssé vált.

Vasárnap érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Kúria az Együtt-PM bírósági felülvizsgálati kérelmét, amiben a szövetség az áprilisi országgyűlési választás országos listás eredményének megváltoztatását kérte, a győzteskompenzáció miatt.

A Kúria szerint a bírósági felülvizsgálati kérelemben meg kell jelölni, mely jogszabályba ütközik a megtámadott határozat, a kérelmezők azonban nem jelölték meg, hogy az NVB döntése a megjelölt jogszabályokat miként sértette meg. A Kúria határozata ellen további jogorvoslat nincs, ezért az Együtt-PM az Alkotmánybírósághoz fordul.