Elszúrták a kötelező állami tankönyvlistát

2014.04.28. 10:22 Módosítva: 2014.04.28. 16:53
Jogszabályellenesen került fel az állami iskoláknak ajánlott tankönyvlistára több kiadvány is. Köztük van, a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó atlasza, amelyből eddig is keveset rendeltek, van nála olcsóbb térkép, és a kerettantervhez sem igazították hozzá. Mivel népszerűtlen volt, még a könyvtárakban is alig akadt belőle, most viszont kénytelenek lesznek az iskolák beszerezni. A köznevelési államtitkárság szerint ezt az atlaszt idén is lehet használni, de rendelhetők más kiadványok is a tankönyvjegyzékről.

Így szól a rendelet

A tankönyvvé nyilvánítás, a tankönyvtámogatás, valamint az iskolai tankönyvellátás rendjéről szóló 16/2013. (II.28.) EMMI rendelet ( 30. § 5.):
 
"Az iskola igazgatója a Nemzeti alaptanterv felmenő rendszerű bevezetésével érintett iskolai évfolyamokon bármely tantárgyhoz, műveltségi területhez csak olyan tankönyvet rendelhet az iskolai tankönyvrendelés keretei között, amelyiknek a tankönyvvé nyilvánítása a kerettantervi rendelet kihirdetését követően történt, feltéve, hogy az adott tantárgyhoz, műveltségi területhez a kerettantervi rendelet alapján került kiadásra vagy jóváhagyásra kerettanterv, továbbá szerepel ilyen tankönyv a hivatalos tankönyvjegyzéken."

Jogszabályellenesen került fel egy történelmi atlasz arra a listára, amelyről az állami iskoláknak kötelező tankönyvet rendelni. Az egykori Nemzeti Tankönyvkiadó (ma Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó) és a Cartographia ötödik osztályoknak előírt "Történelematlasz általános iskolásoknak" című kiadványát ugyanis nem hagyták jóvá az új kerettantervekhez, holott ezt jogszabály írja elő. 

A kerettanterveket felmenő rendszerben vezetik be. Szeptembertől az 1-2., az 5-6. és a 9-10. osztályokban már csak ennek megfelelő könyvek használhatók. A tankönyvrendelet szerint az iskolák ezekbe az osztályokba csak olyan tankönyvet rendelhetnek, amelyiknek a tankönyvvé nyilvánítása a kerettantervi rendelet kihirdetése után történt.

A szóban forgó történelmi atlaszt azonban 2011-ben hagyták jóvá még a 2004-es kerettanterveknek megfelelően. Az új kerettantervi rendeletet csak ezután, 2012. december 21-én hirdették ki. (Nem állítható tehát, hogy az atlasz nem használható az iskolákban, hiszen engedélyezett taneszköz, csak a mostani feltételeknek nem felel meg.)

Közben a hivatalos tankönyvjegyzéken három másik, az új kerettanterveknek megfelelő ötödikes történelmi atlasz is szerepel. Valamilyen oknál fognál az állami iskoláknak most mégis a Nemzeti Tankönyvkiadó térképének a megrendelését tették kötelezővé, holott a tavalyi adatok szerint ebből rendelték eddig a legkevesebbet az iskolák.  A piacvezető Mozaik Kiadó 5-8. osztályos történelematlaszából 36 ezer fogyott, a Cartographia kiadó két másik atlaszából összesen kb 15 ezer, a Nemzeti Tankönyvkiadóéból pedig kevesebb mint 10 ezer.

A kerettantervekhez nem igazított atlasz ráadásul drágább is, mint az eddigi piacvezető atlasz: 1370 forintba kerül, míg a másik 60 forinttal olcsóbb. Mivel a most az iskolákra erőltetett atlaszt eddig nem szívesen rendelték az iskolák, ezért a könyvtárakban sem nagyon vannak belőle példányok. Most az iskolák kénytelenek beszerezni ezt, míg a többit kidobhatják a kukába. 

Update - Két másik, az állami iskoláknak ajánlott kiadvánnyal is hasonló a probléma: ezeket sem engedélyeztették az új kerettantervekhez. A nemrég államosított Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó 2. osztályos, Művészetek, mesterségek című könyve sem felel meg az új kerettanterveknek, és az ugyancsak NTK-s Történelem II. Témazáró sem. Utóbbi egyik szerzője Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) vezetője.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkársága délután reagált cikkünkre. Ebben azt írják, hogy az iskolákba kizárólag a tankönyvjegyzéken szereplő könyvek rendelhetők. Az Emmi szerint a történelematlasz egyike azoknak a kiadványoknak, melyeket több éven keresztül használnak a diákok. Az iskolai könyvtárak rendelkezésére álló állomány felhasználható a 2014/15. tanévben is. Amennyiben ez nem elegendő, úgy a mindenkori tankönyvjegyzékről bármelyik történelematlasz rendelhető a könyvtári állomány kiegészítésére, és a javasolt listán szereplő történelematlasz is használható az adott évfolyamokon.

LMP: Kivégezték a magyar tankönyvkiadókat

Az LMP közérdekű adatkéréssel fordult az Oktatási Hivatalhoz, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézethez, illetve a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-hez, mert tudni szeretné, hogy milyen szempontok alapján állították össze a tankönyvjegyzéket - mondta Osztolykán Ágnes hétfőn az MTI-nek. Az LMP arra is kíváncsi, hogy kiknek a szakmai véleményét vették figyelembe és milyen elemzéseket végeztek.

A politikus szerint a tankönyvpiac államosítása "gyakorlatilag kivégezte" a magyar tankönyvkiadókat. Vállalatok mennek csődbe, munkavállalók kerülnek az utcára, sok évtizedes szakmai tapasztalat megy kárba. Osztolykán Ágnes azt mondta: a döntés káros a diákokra nézve, mert az állami fenntartású iskolák csak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szűkített tankönyvjegyzékéből rendelhetnek, ami tantárgyanként két-, de sok esetben csak egyféle tankönyvet jelent.  A kormány ismét politikai szempontoknak rendelte alá a közoktatást és az intézkedéssorozat mögött az áll, hogy a "haveroknak adják ki" a tankönyvkészítés lehetőségét.