Megtámadta a munkásokat a fülesbagoly mama

2014.04.28. 12:28

Még április 17-én történt, de a Duna-Dráva Nemzeti Park honlapján csak hétfőn tették közzé azt az esetet, hogy egy fiókáit védő erdei fülesbagoly megtámadta az áramszolgáltató munkásait, akik legallyazták a fenyőt, amin a fészke volt.

Baja déli részén a munkások a vezetékekre ránőtt fák, bokrok gallyazását végezték, amikor kiderült, hogy az egyik fenyő tetejében, egy korábbi szarkafészekben, erdei fülesbagoly költ. A munkálatoktól megijedtek a fiókák, és elmásztak, az öreg madár pedig megtámadta a munkásokat.

A munkások a nemzeti parktól kértek segítséget, a szakemberek tíz perccel később már a helyszínen voltak. Egy fészekanyaggal kibélelt faládát helyeztek ki a megszűnt fészekhez közel, miközben a négy fióka a fenyő megmaradt oldalágain kuporgott, az anya pedig egy szomszédos diófáról szemlélte az eseményeket. Végül az egész fülesbagoly család beköltözött az új fészekbe.

Bármilyen cuki is, ne vigye haza!

A bagoly fiókák még azelőtt elhagyják a fészket - kb. háromhetes korukban -, mielőtt a tollazatuk teljesen kifejlődne, és egyáltalán repülni tudnának. Ilyenkor a közeli bokrok között bujkálnak, majd a sötétedést követően hangjukkal hívják a szülő madarakat, amelyek megetetik őket. Mint a nemzeti park szakemberei írják, sajnos gyakori jelenség, hogy a még pelyhes fiókát megtalálják a gyerekek, és hazaviszik, a helytelen tápláléknak köszönhetően pedig a fiókák 1-2 napon belül elpusztulnak. Ehelyett azt tanácsolják, hogy az árván maradt fiókákat rakjuk egy kutyák, macskák által elérhetetlen magasságban lévő bokorra, vagy fára, így jó eséllyel megtalálják majd a szülei.