Lenke
17 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Orbán: Jöhet az energiaunió

2014.05.05. 18:12
Támogatja a lengyel kollégája által javasolt energiauniót, jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Varsóban, miután tárgyalt Donald Tusk lengyel kormányfővel.

Orbán Viktor nagyívű kezdeményezésnek nevezte az elképzelést, amely fontos témája lesz a következő V4-találkozónak is, jelentette az MTI. Orbán szerint egyébként Közép-Európa ma már jobb állapotban van az energiafüggetlenség szempontjából, "de nem problémamentes a helyzetünk".

Megfogalmazása szerint az energiapolitika Magyarországon nem érzelmi, nem is politikai kérdés, hanem "a leghúsbavágóbb gyakorlati realitás". Magyarország vagy fenntartja az atomerőműben előállított villamosenergia-arányt, vagy növelnie kell az orosz gázimportot - mondta.

A magyar kormány célja azonban az - magyarázta -, hogy csökkenjen az Oroszországból érkező importgáz jelentősége az ország energiarendszerén belül. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a szlovák-magyar gázvezeték-összeköttetésnek köszönhetően jövő január 1-jétől először érkezhet majd Magyarországra nem orosz eredetű gáz.

Jelezte ugyanakkor azt is - megindokolva a paksi atomerőmű orosz bővítését -, hogy mivel a paksi reaktorok orosz gyártmányúak, ezért nem vállalható, hogy ezek esetében más műszaki megoldásokat alkalmazzanak.