Orbán miniszterelnöki beiktatása: ismétlik 2010-et

2014.05.05. 15:40
A négy évvel ezelőtti ceremóniához hasonló beiktatási rendezvényt tervez a Fidesz a hétvégére Orbán Viktor számára.

A kormánypártok a hétfői frakcióülésen azt kezdeményezték, hogy a házelnök szombatra hívjon össze egy külön országgyűlési ülésnapot, hogy újra megválasszák miniszterelnöknek Orbán Viktort.

Az alkalomra „nagyrendezvényt” is szerveznek a Kossuth térre, hogy a támogatók is részesei lehessenek a kormányfő megválasztásának és ünnepélyes eskütételének.

2010-ben ugyanebben a menetrendben zajlott a miniszterelnöki beiktatás. Akkor az új kezdet napjának nevezték el a szintén szombaton tartott nagygyűlést, ahol a Kossuth téren Orbán Viktor mellett Semjén Zsolt és Kósa Lajos is beszélt.

Rogán Antal újraválasztott frakcióvezető a képviselőcsoport ülése után elmondta, hogy az új kormány névsoráról egyelőre nem esett szó.

A frakció azonban felhatalmazta Orbán Viktort a személyi kérdések meghozatalára. A tervek szerint az új kormány tagjai június elején tehetik le az esküt, és akkor szűnhet meg hivatalosan a mostani kabinet mandátuma. Hangsúlyozta: a kormányalakításhoz először az Országgyűlés új struktúráját kell beüzemelni, ennek érdekében mihamarabb – akár már kedden – szeretnék elfogadtatni az új bizottsági struktúrát.

Rogán Antal az MTI-nek azt mondta, hogy a gazdasági bizottságot egy darabig ő vezeti, a mezőgazdasági bizottság élére Győrffy Balázst jelölik, de hosszabb távon Font Sándorra számítanak. A külügyi bizottság élére Balla Mihályt, a honvédelmi és rendészeti bizottság élére Kósa Lajost, a nemzeti összetartozás bizottsága élére Potápi Árpádot, az európai ügyek bizottsága élére Hörcsik Richárdot, míg a népjóléti testület élére Zombor Gábort javasolják. Jelezte: ez a kormányalakításig érvényes, amikor ezt újból áttekintik.