AB: Ugyanannyi családi pótlék jár az élettársaknak, mint a házasoknak

2014.05.06. 14:24 Módosítva: 2014.05.06. 15:00

Az Alkotmánybíróság mai határozata szerint mindegy, hogy a szülők házasságban vagy élettársi kapcsolatban élnek: ha közös gyereket nevelnek, azonos mértékű családi pótlékra jogosultak. A testület kimondta, hogy az Országgyűlés mulasztásos alkotmánysértést idézett elő, mert családok támogatásáról szóló törvényt nem igazította hozzá az Alaptörvény jogegyenlőségről és a gyermekek jogairól szóló passzusaihoz.

Az Alkotmánybíróság felszólította az Országgyűlést, hogy jogalkotói kötelezettségének az év végéig tegyen eleget.

Az AB az alapvető jogok biztosának indítványa nyomán azt is megállapította, hogy a fennálló szabályozás hátrányosan érinti azokat a közös háztartásban nevelkedő gyerekeket, akik valamelyik fél előző házasságából származnak, ha az őket nevelő szülők, bár tehették, de nem léptek házasságra.

Az AB nem tér ki rá, de a döntés a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő, azonos nemű párokat nem érinti: az ő gyerekeikre az összeírás eddig is vonatkozott, vagyis az ilyen családban nevelkedő gyerekek nem szenvedtek hátrányt.

A határozathoz Bragyova András és Lévay Miklós alkotmánybírók párhuzamos indokolást, míg Juhász Imre, Pokol Béla, Salamon László és Szívós Mária alkotmánybírók különvéleményt csatoltak.