Délutánra ideér a hidegfront

2014.05.07. 15:45 Módosítva: 2014.05.07. 15:55

Az OMSZ előrejelzése szerint szerda délután északnyugat felől egy gyengébb hidegfront érkezik, ami késő estére érheti el a Duna vonalát. A legerősebb széllökések elérhetik a 60 km/óra körül alakulhatnak. A záporok mellett a Kisalföldön csekély valószínűséggel zivatar is kialakulhat.

Csütörtökön sok lesz felettünk a felhő, és kezdetben többfelé kell számítani kisebb eső, ismétlődő záporok kialakulására, napközben pedig elsősorban az északi, északkeleti tájakon az ég is megdörrenhet. Ugyanakkor napközben északnyugat felől megkezdődik a felhőzet felszakadozása. A többfelé megélénkülő északnyugati szelet helyenként akár erős lökések is kísérhetik főként a Dunántúl északi felén. Hajnalban 8-13, napközben 17-22 fok várható.

Pénteken éjszaka északkeleten helyenként köd képződhet. A ködfoltok feloszlása után napközben általában gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég. Legfeljebb az északi megyékben fordulhat elő egy-egy zápor. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. Hajnalban 5-12, napközben 21-26 fok között alakul a hőmérséklet.

De mit mond erre a költő?

Nem tudom én, hisz május volna most is,

Van most is asszony, fény, illat, meleg,

Elvétve tán nyit orgonavirág is,

Vannak tán most is ifjú emberek,

Józan eszét tán most elhajítja

Mámoros éjjel egy-egy szeladon:

De mégis, mégis nem lángolunk, mint régen,

Olyan ész nélkül, olyan szabadon

/Ady Endre: Hideg május/