Álcivil egyesülettel szerzett önkormányzati irodát a Jobbik

2014.05.07. 15:31
Egy környezetvédelmi egyesületnek adta bérbe a ferencvárosi önkormányzat az egyik tulajdonában lévő helyiséget, kedvezményes áron. Csakhogy az irodát valójában a Jobbik használta kampánycélokra, de ez az önkormányzatnál senkinek nem szúrt szemet.

Együttműködési megállapodást kötött tavaly tavasszal a fideszes vezetésű ferencvárosi önkormányzat és a Zöld Válasz Egyesület. A megállapodás lényege, hogy a papíron környezetvédelmi feladatokat ellátó civil szervezet kedvezményes áron megkap egy Haller utcai, önkormányzati tulajdonban lévő helyiséget, cserébe bizonyos környezetvédelmi feladatokat lát el.

Azt, hogy a helyiséget a Zöld Válasz megkapja, Varga József fideszes alpolgármester kezdeményezte, mondván, az egyesület „kiemelten foglalkozik Budapest élhetőségének javításával, környezetének megóvásával, természeti- és épített örökségének védelmével”. Varga ezért nemcsak azt kérte a képviselő-testülettől, hogy a Zöld Válasz kedvezményes áron bérelhesse a helyiséget, de azt is, hogy az önkormányzat nyilvánítsa közérdekűvé a tevékenységüket. Utóbbira azért is volt szükség, mert csak így kaphatta meg kedvezményes áron az irodát. 

Bár voltak az előterjesztésnek ellenzői, a képviselőtestület úgy döntött, a Zöld Válasz bérelheti a helyiséget 2017. június végéig. Egyedül az MSZP-s Hidasi Gábornak voltak kifogásai, a jegyzőkönyv szerint ő ezt mondta:

Elég fura nekem, hogy egy egyesület 14 sor benyújtása után azt várja tőlünk, hogy közérdekűvé nyilvánítsuk, és még helyiséget is biztosítsunk számukra.

Az viszont sem Hidasinak, sem a többi képviselőnek nem szúrt szemet, hogy a Zöld Válasz egy erősen a Jobbikhoz kötődő szervezet, olyannyira, hogy a pártelnök, Vona Gábor kezdeményezésére alakult. Az egyesület elnöke pedig az a Bodor Zoltán, aki az április 6-i parlamenti választáson a Jobbik II. kerületi jelöltje volt. (Bodor nem teljesen ismeretlen arc ebben a szcénában, korábban a MIÉP-es Csurka István asszisztense volt.) A képviselő-testület végül megszavazta az előterjesztést, így a Zöld Válasz bérelhette ki a helyiséget, a normális díj 30 százalékáért.

Ezt az eseményt is az egyesület irodájában tartották meg.
Ezt az eseményt is az egyesület irodájában tartották meg.

Az egyesület és az önkormányzat megállapodási szerződést is kötött. Ebben a Zöld Válasz egyebek mellett vállalta, hogy szemétszállítást vállal a közterületeken, előadásokat tart a szelektív hulladékgyűjtésről az általános iskolákban, a kerület középiskoláiban környezetvédelmi előadásokat tart. Az elvállalt feladatok teljesítéséről az önkormányzat felé beszámolót is kellett volna készítenie január 31-ig, de ezt az egyesület nem tette meg. Amikor idén áprilisban az LMP-s Csárdi Antal a Zöld Válasz eddigi tevékenységéről érdeklődött a ferencvárosi polgármesternél, Bácskai János azt írta neki, hogy az egyesület a beszámolóját a felszólítás ellenére sem küldte még meg. 

Úgy tudjuk, hogy a Zöld Válasz ugyan termelői vásárokat tartott a Haller utcában, az önkormányzati helyiséget jórészt jobbikos kampánycélokra használták: fórumokat, gyűléseket, kampányrendezvényeket tartottak ott. Ott volt például az egyik bemutatkozó fóruma Dúró Dórának és Hegedűsné Kovács Enikőnek, mindketten a párt országgyűlési képviselői. Külön érdekesség, hogy a Zöld Válasz és az önkormányzat között létrejött megállapodás arra kötelezi az egyesületet, hogy minden rendezvényén tüntesse fel az önkormányzatot, mint támogatót – a helyiségben tartott kampányesemények szórólapjain természetesen csak a Jobbik logója volt feltüntetve.

Az Index megkereste Bodor Zoltánt, az egyesület elnökét, nem tartja-e etikátlannak, hogy a Jobbik ilyen „trükkös” módon jutott a piaci árnál olcsóbban irodahelyiséghez. Arra is kíváncsiak voltunk, miért nem adtak le eddig beszámolót az önkormányzatnak az elvégzett feladataikról. Bodor későbbre ígért választ.