Volt egy szemét kérdés is

2014.05.07. 12:05 Módosítva: 2014.05.07. 12:28

Befejeződtek a történelem írásbeli érettségik. A diákoknak a feladatsor első felében ókori keleti városokat kellett beazonosítani képek alapján, voltak kérdések a középkori városok kialakulásáról, Károly Róbert gazdaságpolitikájáról, XIV. Lajosról, Marxról, az invesztitúraharcról és az 1989-es alkotmányról is. Az érettségizők a mostani önkormányzati rendszerről is kaptak feladatot, és – évforduló lévén – a magyarországi holokausztról. Az esszékérdések között Hunyadi Mátyás, Kossuth, Nagy Imre 1956-os szerepe, az első ipari forradalom és a tatárjárás szerepelt.

Diákokat kérdeztünk, hogy ők mennyire találták nehéznek a feladatokat.

Klári, Kölcsey Ferenc Gimnázium

Nehézség: 6/10

Szerintem nem volt olyan vészes. Volt holokausztos feladat is az emlékév miatt, de volt egy szemét kérdés. A rövid kérdések között az utolsó feladat az önkormányzatokról szólt: egy törvényből ki kellett kitalálni, ki milyen posztot tölt be az önkormányzatnál. Én meg tudtam csinálni, de szerintem ezt sokan nem tudták, mert el se jutottak odáig a tananyagban. Nehéz volt az a grafikon is, amiről le kellett olvasni, hogy az EU-országok közül melyiknek a gazdasága nőtt az előző évihez képest. Ott szerintem nem volt jó megoldás, mert egyiknek se nőtt. Az esszétémák jók voltak. Én Kossuthot, Mátyást választottam, és a nők helyzetét a két világháború között. Összességében nem volt nehéz, de lehetett volna könnyebb is. Nem vagyok annyira erős történelemből.

Lili, Vörösmarty Gimnázium

Nehézség: 6-7/10

Nekem nehéz volt az a négypontos feladat, ami a középkori városok felépítéséről szólt. Ehhez volt egy rajz is. Nehéz volt a mostani állam felépítéséről szóló feladat is, mert ezzel annyira nem foglalkoztunk, csak a választások előtt beszélgettünk róla. Az esszék közül Hunyadi Mátyás szerepét választottam a magyar történelemben, a két világháború közötti társadalmi berendezkedést és életszínvonalat, és a tatárjárás utáni újjáépítést. Kicsit elnéztem az órát. Elkezdtem piszkozatot írni, aztán amikor észbe kaptam, akkor láttam, hogy már csak öt perc van hátra. 

Péter, PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium

Nehézség: 7/10

Az első rész szerintem nem volt olyan nehéz. A grafikonos feladat kicsit szívatós volt, ugyanis nem lehetett leolvasni őket, és egy kérdéshez több jó válasz is volt, de csak egyet kellett beírni. A rövid kérdésekben a szokásos kommunistás téma, Lenin, Sztálin, Trockij mellett volt szó a holokausztról is. Az első kérdés a szokásos ókor, de szerintem nem volt annyira fair az, hogy városokat kellett felismerni a metszetük alapján, még a térképben sem voltak benne. Az esszétémák közül szerintem volt nehéz, pl.: a kossuthos, ahol elég furcsán volt megfogalmazva a kérdés, de azért lehetett könnyű kombinációt választani. Az idei szerintem elég könnyű volt az előző éviekhez képest.  

András, Fazekas Mihály Gimnázium

Nehézség: 5/10

Az első részben minden egyes korszakból volt kérdés, szerintem elég könnyen meg lehetett oldani az ókori városos feladatot. Ha nem is tudtad, akkor is ki lehetett logikázni a szöveg alapján, hogy melyik képhez mi tartozik. A marxos feladat kicsit nehéz volt. A holokausztos feladatnál képek alá kellett beírni a szakszavakat, az sem volt nehéz. Az utolsó feladat nem is kapcsolódik a történelemhez, mert ott 2011-es forrás volt. A tanár úr nekünk azt mondta, hogy 2000-ig jogos kérdezni, és erre nem készültünk, de ki lehetett logikázni, amikor az önkormányzati tisztségeket kellett meghatározások alapján beírni. Én Mátyás királyról írtam a hosszú esszét, az volt a jó, hogy konkrétan tették fel a kérdéseket a pénzügyekről, a hadseregről és az életéről. Az atlaszt nagyon jól lehetett használni mindegyikhez. Könnyű kombinációk voltak. Én azt remélem, hogy meglesz nekem a 90 százalék, vagyis meglesz az ötös.