A DK bojkottálja Orbán miniszterelnökké választását

2014.05.08. 12:54

Nem vesz részt a szombati miniszterelnök-választó parlamenti ülésen a Demokratikus Koalíció, kifogásolják ugyanis, hogy Orbán Viktor nem hirdetett programot, így nem lehet tudni, mit tervez a következő négyéves kormányzása alatt.

Molnár Csaba, az ellenzéki párt ügyvezető alelnöke és európai parlamenti képviselőjelöltje csütörtöki sajtótájékoztatóján bírálta a kormányfőt, aki szerinte „biankó csekket” kér. Azt mondta, kormányprogramról szavaznának, ennek hiányában azonban el se mennek az ülésre.

Az MTI híradása szerint Molnár Orbán Viktor megválasztását a Jonathan Swift által leírt liliputi választáshoz hasonlította, ahol a minisztereket az alapján választják ki: melyikük tud a legjobban kötélen táncolni. Szerinte jelenleg Orbán Viktorról is csak annyi tudható, hogy „jól focizik, nagy a szája, ezen az alapon tehát miniszterelnök lehet belőle”.

Emlékeztetett: az elmúlt bő két évtizedben a kormányfő személyével együtt kabinetjének programjáról is szavazott a Ház, „most viszont megváltoztatta Orbán az alaptörvényt, és úgy döntött, hogy kormányprogramról nem kell szavazni”. Molnár Csaba kifogásolta azt is, hogy a kormányfő csak megválasztása után szól majd az Országgyűléshez. Szerinte a kormányfő nem teljesíti politikai kötelességét, amellyel azt üzeni az embereknek: nem akar minden magyar miniszterelnöke lenni, csak kizárólag azoké, akik rá szavaztak, a többiek bizalmát ugyanis éppen a programmal vívhatná ki.