A Szoborparkban a német megszállás emlékművének másolata

2014.05.09. 17:46

Horváth Csaba, a párt fővárosi frakcióvezetője és Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti listavezetője pénteken XXII. kerületi Memento Parkig zarándokoltak, hogy a szoborparkba tegyék a német megszállás emlékművének hungarocell másolatát, méghozzá a következő mondatok kíséretében:

A német megszállás áldozatainak emlékműve idővel a Budapest utcáiról eltávolított propagandaszobrok parkjába kerül.

Hungarocell megszállási emlékművet prezentált az MSZP

Úgy tűnik, az MTI tudósítójának nem szúrta ki a szemét a két politikus mögött álló másolat, így csak az MSZP honlapjáról szereztünk tudomást magáról az akcióról.

Az Európa-nap – na meg persze az EP-választás – kapcsán egyébként az is elhangzott, hogy az EU a párbeszéden és egyeztetésen alapuló közösség, és a szoborpark Horváth szerint jól mutatja,hova kerülnek idővel azok a szobrok és emlékművek, amelyeket párbeszéd és egyeztetés nélkül állítanak fel. Az elég kemény analógia ellenére Horváth Csaba sietett leszögezni, hogy ők „nem akarnak szellemi polgárháborút”, Magyarországnak és Budapestnek pedig már elege van "a sunyi módon szított háborúskodásból".

Szanyi a II. világháború európai lezárásának és az Európai Unió születésnapjának kettős ünnepe kapcsán azt mondta, Orbán Viktor felrúgta az egész Európára kiterjedő demokráciát, amikor

konkrétan a saját születésnapjára fel akarja állítani a Szabadság térre a német megszállás emlékművét.

Szanyi inkább azt állította példaértékű tettként a kormány elé, hogy a magyarok iránti tisztelet okán az európai közösség az EP egyik épületszárnyát Antall Józsefről, egyik legszebb termét pedig Horn Gyuláról nevezte el.