Vigyázat: heves zivatarok, erős széllökések, jégeső várható

2014.05.11. 12:01

Az OMSZ vasárnap délelőtt frissítette figyelmeztető előrejelzését, eszerint már 9 megyére - köztük a fővárosra - adtak ki elsőfokú figyelmeztetést, és további 8 megyére másodfokút.

wbtz20140511 0758.png
Fotó: met.hu

Erős hidegfront érkezett északnyugat felől és vonul át az országon délkelet, kelet felé. A délutáni órákban a Dunántúlon, annak is elsősorban a déli felében (Baranya megyében), a délutáni-esti órákban pedig egyre inkább Pécs-Debrecen vonalában fordulhatnak elő heves zivatarok.

Heves zivatarok környezetében akár 90 km/órás széllökés, nagy méretű jég (kb. 2-4 cm-es átmérő) és felhőszakadás alakulhat ki. Intenzív záporok, zivatarok környezetében helyenként másutt is rövid idő alatt 15-20 mm-t meghaladó csapadék hullhat. Elsősorban az ország északnyugati részén területi átlagban 24 óra alatt lehulló csapadék meghaladhatja a 20 mm-t.

A vasárnap éjféli, hétfő hajnali órákra a keleti területeken is megszűnik az idővel csökkenő intenzitású zivatartevékenység. Hétfőn napközben északkeleten alakulhat ki néhol zivatar szélerősödés (60-75 km/h) és kisebb méretű jég kíséretében (2 cm alatti átmérő). Hétfőn délelőtt szórványosan, később már csak néhol valószínű eső, zápor, a nappali hőmérséklet 15-20 fok között várható.

De nem kell elbízni magunkat, mert keddre újra felhők borítják majd az eget, és északkelet kivételével mindenhol számíthatunk esőre, záporra, és erős szélre. A hőmérséklet is csökkenni fog, napközben 11-20 fok várható.

A szerda sem hoz enyhülést, sőt, a délutáni vagy esti óráktól kelet felől újabb kiterjedt csapadékzóna érkezik, erős széllel, nappal pedig örülhetünk, ha a 17 fokot eléri a hőmérséklet. Csütörtökön országos esőre kell számítani, nagy területen jelentős csapadékkal és viharos széllel. Pénteken szintén erősen felhős idő lesz, többfelé esővel és záporral, 11-17 fokos idővel.

A mostani pesszimista előrejelzés szerint csak szombaton süthet ki a nap, bár szórványos esőre még akkor is számítani kell, a nappali hőmérséklet 14-19 fok között alakul.