2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Kövér nem teszi ki az uniós zászlót a Parlamentre

2014.05.13. 17:21

A magyar Parlamentre nem kell kitűzni az Európai Unió zászlaját, ezt az erre vonatkozó törvény sem teszi kötelezővé, válaszolta kérdésünkre az Országgyűlés sajtóirodája. A kérdést azért tettük fel, mert az Országház épületére a nemzeti zászlón kívül csak a székely zászlót tűzték ki, az uniós lobogót nem látni.

A parlament egy héttel ezelőtti nyitóülésén, és Orbán Viktor szombati beiktatásán az ülésteremben is csak a nemzeti lobogót és a történelmi zászlókat lehetett látni.

A Parlament épülete a magyar és a székely zászlóval május 12-én
A Parlament épülete a magyar és a székely zászlóval május 12-én
Fotó: Bődey János

Az Országgyűlés sajtóirodája szerint az Európai Unió legtöbb tagállamában a nemzeti kormányzati épületeken tűzik ki az EU-zászlót, a nemzeti parlamenteken viszont nem. Az európai zászló és az európai lobogó használatáról szóló törvény szerint ugyanis az Országgyűlés épülete kivétel, oda nem kell kitűzni a tizenkét aranycsillagos lobogót. A sajtóiroda ugyanígy érvelt a magyarnarancs.hu megkeresésére is.

Az európai zászlót csak azokra a középületekre kell kirakni, amelyeken a nemzeti lobogó is kint van. A zászló a középületek előtt is elhelyezhető. A törvény szerint ezen kívül az állam vagy az önkormányzat a maga által alapított, közfeladatot ellátó intézményeken is kötelezővé teheti az európai zászló kitűzését.

A székely zászlót a nemzeti szolidaritás jeleként a Kárpát-medencei Képviselők Fórumának plenáris ülése alkalmából 2013. február 15-én Kövér László házelnök kezdeményezésére az Országgyűlés Hivatala tűzte ki. A nemzeti szolidaritás jegyében a székely zászló mindaddig lobogni fog a homlokzaton, amíg Romániában jogellenesen és az európai szellemiséggel ellentétes módon tiltják és büntetik a székely zászló használatát.

Németországban az európai zászló mind a Bundestag épületén, mind az ülésteremben látható. Kint van a zászló a szlovák, a szlovén, a román, és a lengyel parlament épületénél is, de csak a nemzeti lobogók láthatók az osztrák, vagy a nemrég csatlakozott Bulgária parlamentjének épületéről készült képeken.

Idén februárban a földtörvénnyel kapcsolatos felszólalása végén a jobbikos Gaudi-Nagy Tamástól megvonták a szót. Gaudi ezután odament az elnöki pulpitushoz és megragadta az egyik európai zászlót. A másik kék lobogót a Jobbikból szélsőséges nézetei miatt (!) kirúgott Lenhardt Balázs fogta meg, majd a két uniós zászlót a Kossuth tér felőli folyosóról kidobták az ablakon. A zászlók később visszakerültek a helyükre a felsőházi teremben.