Lehet tüntetni a minisztériumban

2014.05.13. 14:06

Kedden a Budai Központi Kerületi Bíróság ítéletében kimondta, hogy semmilyen törvénytelenség nincs abban, ha valaki egy minisztérium épületében demonstrál. Erre az alkalmat az Együtt-PM aktivistái által indított "minisztérium-foglalási" per szolgáltatta - írja a párt közleménye.

Január 31-én a paksi szerződés elleni tiltakozásul néhány szimpatizáns szimbolikusan elfoglalta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előterét, mire a rendőrök tíz embert előállítottak. Az ellenük felhozott vád a jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség elkövetése volt, ami miatt fejenként 70-90 ezer forintra bírságolták őket.

Ezt a bírságot most csökkentették, illetve a  bíróság kimondta, hogy az aktivisták nem sértették meg a gyülekezési jogot, és más jogsértést sem követtek el azzal, hogy a minisztériumban demonstráltak, a rendőrségnek pedig nem volt alapja arra, hogy feloszlassa a rendezvényt. Az ítélet azonban nem igazolja az Együtt-PM-esek viselkedését, mivel az ítélet szerint "nem volt egészen jogszerűtlen" a rendőrök fellépése, ezért a passzív ellenállás miatt jogos volt a pénzbírság.