Reaktiválják Mikola Istvánt

2014.05.14. 14:48
Újra kormányzati szerepet kap Mikola István. Az egykor a „nemzet orvosának” titulált, de a 2006-os kampányban elkövetett hibáiért parkolópályára tett politikus az új kormányban a Külügyminisztériumban kap államtitkári rangot.

Párizsból hívja haza Mikola Istvánt Orbán Viktor miniszterelnök. A Fidesz egészségpolitikusa és korábbi egészségügyi minisztere 2011 óta Magyarország OECD-nagykövete volt a francia fővárosban, most azonban új szerepkörre szemelték ki.

Az Index információi szerint Mikola István a Külügyminisztériumba kerül majd. Feladata a párizsi munkájához hasonlóan a nemzetközi szervezetekkel való kapcsolattartás lesz, ezért új, eddig nem létező, nemzetközi szervezetekért és a biztonságpolitikáért felelős államtitkárságot hoznak létre számára.

Mikola az első Orbán-kormány idején vezette egy ideig az egészségügyi tárcát, a Fidesz 2002-2006 közötti ellenzéki időszakában pedig a pártelnök egyik legfőbb bizalmasa volt. Orbán a „nemzet orvosának” nevezte, és leendő helyetteseként kampányolt vele. A 2006-os országgyűlési választás előtt azonban több durva elszólása is volt, amelyek érezhetően megcsappantották a párt népszerűségét. A pártban akkor sokan őt okolták a 2006-os vereségért, ezért Orbánnak kellett megvédenie bizalmasát: „akármilyen szögből, akármilyen sűrűséggel, (...) akárhogy lövik is Mikola Istvánt, én mindig ki fogok mellette állni, mert az ő dolga megvédeni az egészségügyet".

A Külügyminisztérium vezetését ideiglenes jelleggel Navracsics Tibor, eddigi közigazgatási és igazságügyi miniszter veszi át, akit várható uniós biztosi kinevezése után Szijjártó Péter válthat majd.