Szokjon hozzá, a tavasz esős és szeles

2014.05.15. 07:05 Módosítva: 2014.05.15. 08:37

Ne tévessze meg, hogy ha kinéz az ablakon, és éppen nem esik az eső. Majd fog.

Nézzük, mi várható ma. Összefoglalóan ennyit mondhatunk:  egy megyére elsőfokú, az ország többi területére másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat a sok eső, a viharos szél, és a heves zivatarok miatt.

Legyen a Viharvadászunk! Küldjön fotót, videót a viharról az ugyelet@mail.index.hu címre!

A szél

Csütörtökön viharos szél és sok eső várható. A Dunántúlon egész nap szinte mindenütt 70-80 km/h-snál erősebb széllökések várhatók, az Alpokalján, a Dunántúli-középhegységben és a Balaton környékén ennél is erősebbek. A Dunától keletre inkább csak az északkeleti megyékben várható gyakori viharos (70 km/h feletti) széllökés. Errefelé néhol - főként Sátoraljaújhely környékén - szintén előfordulhat 90 km/h feletti szélroham. A szél késő délutántól, estétől keleten és délkeleten jelentősen mérséklődik majd. Máshol ez péntekre virradó éjjel valószínű.

Az eső

Csütörtök éjfélig a Dunántúlon, a Dél-Alföldön, és az északkeleti megyékben területi átlagban 20-30 mm-t meghaladó mennyiségű esőre van kilátás. Délután a Tiszántúlra zivatarok érkezhetnek, amelyekből kisebb körzetekben szintén előfordulhat nagyobb mennyiségű csapadék, rövid idő alatt. Délután a Tiszántúlon fordulhat elő néhány - nem heves - zivatar. 

A közlekedés

Somogy megyében több vasútvonalon is késnek a vonatok.  A közlekedést kidőlt fák, és a felsővezeték zárlata akadályozza. Reggel a Barcsról Pécsre közlekedő vonat volt kénytelen várakozni, mert Darány és Szigetvár között fa dőlt a sínekre. Fonyód és Balatonszárszó között van zárlat a felsővezetékben, itt is várakoznak a vonatok.  A Siófok-Kaposvár, a Pécs-Barcs-Gyékényes, illetve a Dombóvár-Kaposvár vasútvonalon kell késésekkel számolni.   

A fák  

Szerda éjfélig majdnem kétszázszor riasztották a tűzoltókat. Azóta is tucatjával érkeznek a segélyhívások szinte az egész országból az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz (OKF). A legtöbb riasztás Somogy megyében volt, ahol kidőlt fákhoz, leszakadt faágakhoz hívták a katasztrófavédőket. A tűzoltókhoz 20 megrongálódott épületről érkezett bejelentés. Egy ház lakhatatlanná vált.

A folyók és a tavak 

Folyik az árvízi védekezés a Rábánál. A 86-os utat homokzsákokkal védik. A sok eső miatt a Sajó és a Hernád mentén is szükség van árvízi védekezésre. Az árhullámot a hétvégére várják. A Balaton déli partján ötszáz ingatlant védenek homokzsákokkal a kicsapódó hullámoktól.