Egy magyar szavaz Bejrútban

2014.05.18. 09:46

Szombaton délután 16 órakor lezárult a külképviseleti névjegyzékbe vétel határideje, írja az MTI. A május 25-i európai parlamenti (EP-) választáson a Magyarország külképviseletein szavazók közül a legtöbben − minden tizedik − Brüsszelben szeretne szavazni.

A 97 nagykövetségen, illetve konzulátuson jövő szombaton és vasárnap 7568-an szavazhatnak, de azok, akik pénteken, illetve szombaton nyújtották be kérelmüket, még nem szerepelnek a nyilvántartásban. Így várhatóan ez a szám még nő, ahogy a választási irodák feldolgozzák a kérelmeket. Tavalyhoz képest most közel kétszer annyian szavaznak külföldön.

Ahol a legtöbben szavaznak: Brüsszel (889-en), London (701), Milánó (539), Bécs (432), Csíkszereda (333), Berlin (300), Bern (291), Párizs (Párizs), New York (215)

Tizenkilenc külképviselet van, ahol tíznél kevesebb szavazót várnak:

9 szavazó: Teherán, Almati és Rijád. 8 szavazó: Nairobi, Csungking, Podgorica. 7 szavazó: Sao Pauló, Rabat. 6 szavazó: Brazíliaváros és Kassa. 5 szavazó: Tirana, Eszék, Amman, Havanna és Mexikóváros. 4 szavazó: Jekatyerinburg és Lendva. 2 szavazó: Tunisz. 1 szavazó: Bejrút.

Egyelőre úgy tűnik, senki nem vetette magát névjegyzékbe Abujában.

A legtöbb helyen - négy külképviseleten - a Kínában tartózkodók szavazhatnak (Csungking, Sanghaj, Hongkong, Peking). Három külképviseleten szavazhatnak az Egyesült Államokban (New York, Washington, Los Angeles), Oroszországban (Szentpétervár, Moszkva, Jekatyerinburg), Romániában (Bukarest, Csíkszereda, Kolozsvár) és Ukrajnában (Kijev, Ungvár, Beregszász).

A külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnákat a külképviseleteken nem bontják fel, hanem - legkésőbb a voksolást követő csütörtök éjfélig - Magyarországra szállítják, és a voksokat a Nemzeti Választási Irodában számlálják meg.