Vona élő adásban beszélt Putyinnal

2014.05.19. 20:18

Vona Gábor, a Jobbik elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában imitált egy telefonbeszélgetést Putyinnal. Miután egyetértettek abban, hogy rossz az idő, elhangzott Putyin részéről a kérdés:

- Beépíthetünk egy ügynököt önökhöz február elsejétől?

- Persze!

Vona elmondása szerint a helyzet abszurditását akarta ezzel bemutatni, miután Kálmán Olga arról faggatta, hogy tudott-e arról, hogy Kovács Bélának orosz titkosszolgálati kapcsolatai vannak.

A Jobbik elnöke ugyanakkor kijelentette, hogy nem érte váratlanul ez a támadás. Azt állította, hogy a választások után kapott olyan információkat, hogy le akarják járatni a pártot. Mint mondta,

az egész ügy nem más, mint egy Amerikából ösztönzött, és a kormány részéről végrehajtott rágalomhadjárat, aminek a célja a Jobbik visszaszorítása az EP-választáson.

Arra a kérdésre, hogy feltűnt-e neki bármi Kovács Bélával kapcsolatban, azt felelte, hogy nem érzékelt semmi különöset,

én hiszek Kovács Bélában. 

Szerinte ugyanakkor, ha az oroszok beépítenének egy ügynököt a pártba, akkor profit építenének be. Mint mondta, Kovács 2005-ben jelentkezett a pártba, a külügyi területen tevékenykedett, és az orosz szimpatiája egyértelmű volt, „de ez egyezik az én véleményemmel is, mert Oroszország közel van, és nem lehet figyelmen kívül hagyni".

Vona szerint Kovács Béla támogatta a pártot 5-6 millió forinttal a magánvagyonából. Ezt forintban fizette, és nem rubelben. „Ha Putyin állna mögötte, akkor nevetséges lenne ez az összeg" – vélte. A pártelnök állítása szerint a Jobbik az egyetlen párt a Parlamentben, amelyiknek nincs külföldi támogatása, „se orosz, se iráni támogatást, sem pedig utasítást nem kaptunk".

Vona szerint a Fidesznek és az MSZP-nek is érdekében áll, hogy megtörje a Jobbik támogatását, és azért nem az országgyűlési választások előtt robbantották ezt az ügyet, mert elszámították magukat a párt támogatásával kapcsolatban.