Rendőrség: Mindent megtettünk a szerb nyugdíjas életéért

2014.05.20. 15:19

Kedd reggel számoltunk be róla, hogy egy, a katasztrofális szerbiai árvízben mindenét elveszítő hatvanhat éves nyugdíjas rosszul lett és meghalt a magyar határon, amikor Röszkénél próbált meg bejutni az országba. A célja az volt, hogy Bécsbe jusson a fiához. A szerb lapok botrányt kiáltanak, és hihetetlenül bunkó magyar rendőrökről beszélnek, a rendőrség szerint ők mindent jól csináltak, küzdöttek a férfi életéért, mégsem tudták megmenteni.

A férfi a röszkei határátkelőnél próbált meg bejutni Magyarországra, és így a schengeni övezetbe, de a szokásos, szigorú ellenőrzésen nem ment át. A férfinél nem volt pénz, sem meghívólevél, sem szállásfoglalás, tehát semmivel sem tudta igazolni, hogy miért érkezett a schengeni övezetbe, ahogy azt sem, hogy miből kívánja fedezni az itt tartózkodásának költségeit, ezért szállították le a buszról. A férfiról a Blic.rs tett közzé egy képet.

Ezer forint elég?

A schengeni övezetbe való beutazás feltételeiről érdeklődtünk a szerbiai magyar nagykövetségen, ahol konkrét adatokat nem tudtak mondani. Azt mondták, hogy szerb állampolgárokkal szemben az a követelmény, hogy igazolni tudják az utazásuk célját, és hogy van elég pénzük az itt tartózkodásra. Konkrét feltételek nincsenek meghatározva, mint mondták, ezt a határon szolgálatot teljesítő rendőrök döntik el.

Egy 2007-es – ma is hatályos – igazságügy-miniszteri rendeletben az áll, hogy „a harmadik országbeli (tehát nem EGT) állampolgár beutazásához szükséges anyagi fedezet irányadó mértéke beutazásonként 1000 Ft” (alig több mint 3 euró), ami röhejesen alacsony számnak tűnik. A Wikipédia gyűjtése szerint a schengeni országok különböző összegű pénzt várnak el a hozzájuk beutazóktól, ez jellemzően naponta 40-60 euró között változik a tervezett tartózkodás egész hosszára vonatkozóan.

A Police.hu-n közzétett rendőrségi közlemény nem részletezi, hogy miért tartóztatták fel a férfit, csak annyit írtak, hogy „nem felelt meg a beutazási feltételeknek, ezért 19 óra 43 perckor feltartóztatták”. Az ügyet közelről ismerő, nem rendőrségi forrásunk azt mondta, hogy az idős férfinél nem volt sem pénz, sem meghívólevél, vagy szállásfoglalást igazoló papír, így a rendőrök valószínűleg jogosan tartóztatták fel a határon, mert tényleg nem felelt meg a schengeni övezetbe való belépés feltételeinek.

Amikor a nyugdíjas férfit, Mladan Rajit leszállították a buszról, felhívta a fiát, aki azonnal útra kelt Bécsből, írja a Blic.rs. Az Index informátora azt mondta, hogy a határőrök biztosították őket, hogy amint Vladan (a 66 éves férfi fia) megérkezik, mindketten továbbmehetnek majd Ausztria felé. A Google Maps szerint Bécsből Röszkére legalább 3 óra 44 perc az út.

Rendőrség: Nem mondta, hogy rosszul van

Vladan szerint a rendőrök azt mondták: azért nem hívtak mentőt az apjához, mert ő nem kérte ezt. Ezzel szemben Vladan azt állítja, hogy ő a telefonon keresztül is meg tudta mondani, hogy az apja nagyon rosszul van, és kérte a rendőröket, hogy hívjanak hozzá mentőt, továbbá felhívta a figyelmüket, hogy az apja szívbeteg. Mentőt viszont ekkor még nem hívtak a rendőrök.

Miután Vladan szólt a rendőröknek, hogy az apja beteges, ők többször is érdeklődtek a férfi hogyléte felől – írja a közlemény. A rendőrség szerint viszont a férfi nem jelezte, hogy rosszul lenne.

Forrásunk szerint problémát okozhatott akár az is, hogy a magyar rendőrök nem biztos, hogy megfelelő szinten beszéltek szerbül. Az Index egy munkatársának tapasztalata szerint az ukrán határon például jellemző, hogy a magyar rendőrök sem oroszul, sem ukránul nem beszélnek, ebből szoktak is problémák adódni.

A váróteremben negyed tízkor vették észre az utasok, hogy Mladan rosszul van, a rendőrség közleménye szerint ők két perccel később mentőt hívtak, és az elsősegélynyújtásra kiképzett rendőrök azonnal megkezdték a férfi ellátását és újraélesztését. A férfi 22 órakor halt meg a rendőrségi adatok szerint.

Vladan beszámolója szerint, amikor megérkezett, apját teljesen meztelenül, a földön fekve találta egy hideg szobában, ahol mindössze három asztal volt, és csak egy vékony takarót terítettek rá. A rendőrségi közlemény szerint Mladant a buszról való leszállítása után kilenc utassal együtt a váróteremben helyezték el, és itt is hunyt el. Vladan ezzel szemben azt mondta, hogy az apját egy külön szobában helyezték el, ahonnan azt sem látta, hogy a busz megvárja-e őt, vagy továbbmegy. Halála előtt – a fia beszámolója szerint – többször panaszkodott arra, hogy fázik, a rendőrségi közlemény szerint ők ezért egy pokrócot adtak a férfinak.

Írjon nekünk Röszkéről!

Nem magyar állampolgárként ön mit tapasztal a schengeni határon történő belépésnél? Írja meg tapasztalatait!

Megkerestük a szerb nagykövetséget is, ők megerősítették, hogy a később elhunyt férfi fia valóban segítséget kért tőlük, de további részleteket nem mondtak. Hozzátették, hogy egyelőre a magyar hatóságok hivatalos tájékoztatását várják az ügyben.

A rendőrséget kedd délelőtt kerestük meg, a közleményükben közzétetteken túl arra voltunk még kíváncsiak, hogy indult vagy indul-e vizsgálat az ügyben, illetve hogy mulasztott-e a magyar rendőrség. A rendőrség közleménye azzal zárul, hogy a rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a halálesetet, de arra nem tér ki, hogy vizsgálják-e a rendőrség felelősségét.

  

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport