Sátánmajom született Nyíregyházán

2014.05.22. 17:06

Először született sátánmajom a Nyíregyházi Állatparkban, ahol a látogatók már megfigyelhetik a Sóstói-erdő fáinak lombkoronáiban az eddig rejtőzködő állatot - írja az MTI. A fehér arcú sátánmajom élőhelyén, a dél-amerikai őserdőkben is a fák alsó lombkoronaszintjén él. Főleg gyümölcsökkel, elsősorban diókkal, valamint magokkal és rovarokkal táplálkozik.

A hím sátánmajom fekete, csak az arca fehér, míg a nőstény barnásszürke bundájú. Ilyen eltérés egyetlen, úgynevezett újvilági majomfaj esetében sem tapasztalható.

A Nyíregyházi Állatparkba a nemzetközi fajmegmentési program keretében 2013-ban került egy tenyészpár, akiknek áprilisban született meg a kicsinyük az anya 170 napos vemhessége után. A pici nemét még nem tudták megállapítani a gondozók, mert minden percét anyja hasába csimpaszkodva tölti.

Félelmetes fej, kedves hang

A sátánmajom félelmet keltő nevét külseje alapján kapta, mivel a hímeknek szinte rikítóan fehér, maszkszerű, halálfejre emlékeztető arcuk van. Nevükkel ellentétben az állatok rendkívül békés természetűek. A sátánmajmot repülő majomnak is nevezik, mert akár tíz méteres ugrásokra is képes az ágak között.

A sátánmajom hangja madárcsicsergésre emlékeztet, és a nyírségi állatkertben élő pár is gyakran "énekel duettet".