A román külügyminiszter örül, hogy megszabadulhatnak Tőkéstől

2014.05.23. 19:27

Titus Corlatean román külügyminiszter Gyulafehérváron, az erdélyi románság központjában beszélt az EP-választások kapcsán arról, hogy üdvözli Tőkés László magyarországi Fidesz-listás indulását, mert szerinte Tőkés rossz szolgálatot tett Romániának eddigi Ep-képviselői mandátumai alatt, írja az MTI.

Elfelejtette, hogy 2009-ben Romániában választották meg, tevékenysége pedig politikai jellegű károkat okozott Romániának és a románoknak, valamint ártott a megítélésüknek. Ha újraválasztják, akkor az EP-ben marad, de legalább tudjuk, hogy a barikád túlsó oldalán van

 – mondta a szociáldemokrata külügyminiszter, aki bírálta a jobboldali Traian Basescu államfőt amiatt, hogy még nem vonta vissza Tőkés Lászlótól a magas rangú állami kitüntetést. Ennek visszavonását a szociáldemokrata Victor Ponta miniszterelnök kezdeményezte tavaly, miután az EP-képviselő felvetette, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében. Basescu februárban úgy nyilatkozott, hogy az ügy bíróságon van, és addig nem dönthet.

Gyulafehérvár Trianon kapcsán rendkívüli jelentőséggel bír a román-magyar viszonylatban, hiszen az első világháború végén, a széteső Monarchiában a nemzetiségek különböző gyűléseken kiáltották ki függetlenségüket és csatlakozási szándékukat a szomszédos országokhoz. 1918 végén az erdélyi románok Alsó-Fehér vármegye központjában döntöttek a Román Királysághoz történő csatlakozásról. Tőkés László pedig a romániai véres rendszerváltás során játszott kiemelkedő szerepet református lelkészként, a jövőben azonban harmadikként a Fidesz listáján biztosan Brüsszelben fogja folytatni.