Semjén kis Szent Istvánokat vár tőlünk

2014.05.23. 21:05

 Mindenkinek az a küldetése, hogy folytassa Szent István, illetve Szent László életművét, valamint tovább építse örökségüket – jelentette ki Semjén Zsolt pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kállósemjénben.

A KDNP-s miniszterelnök-helyettes az 1092-es szabolcsi zsinat évfordulója alkalmából a helyi római katolikus templomban megtartott megyenapi ünnepségen  méltatta lovagkirály Szent Lászlót, aki nélkül Szent István műve nem maradhatott volna fenn az utókor számára.

Semjén szerint akkor fog épülni az ország, ha "kis Szent Istvánként" mindenki megteszi a maga helyén azt, ami az ő kötelessége és dolga, legyen buszsofőr, számtantanár, orvos, polgármester vagy miniszter. Kiemelte, hogy Szent László kiváló hadvezéri erényei mellett fontos világi és egyházi törvényeket hozott meg, a trónra lépésekor anarchiában lévő országot királysága alatt felvirágoztatta – írta az MTI.

Az Európai Unión túl

A politikus elmondta, Szent István maradandót alkotott, hiszen az általa létrehozott, Szent László és Könyves Kálmán által megerősített vármegyék és egyházmegyék ezer év elteltével is léteznek.

„Biztos vagyok benne, hogy ez az ország és ez a vármegye még akkor is állni fog, amikor már rég nem lesz Európai Unió, vagy legalábbis nem ebben a formában” - jelentette ki Semjén, megjegyezve, hogy  semmi szükség a magyar nemzet ezeréves megyerendszerének a feladására, cserébe az eurorégiók létrehozásáért.

Semjén szerint helyes döntés volt ennek a kísérletnek a megakadályozása és a megyék megvédése. A politikus jelezte, a korábbi adósságuktól a kormány segítségével megszabadított megyék megtalálták az igazi feladatukat, a fejlesztési pénzek szétosztását.