Elzárt házak, áramszünet a vihar miatt

2014.05.25. 19:25

Sok helyen okozott károkat az országon átvonuló vihar, és ezzel nincs még vége. A legdurvább egyértelműen az a szombati eset volt, amikor villám csapott egy marhacsordába a Bács-Kiskun megyei Orgoványon. A vasárnapi vihar Bakonykúton elzárt öt házat, Szigetszentmiklóson pedig pincéket, lakásokat öntött el a víz. 

Több, Dombóvár környéki településen is kérték a tűzoltók segítségét: Lápafőn és Szakcson családi házakat öntött el a víz, Alsóhetényben egy házban a víz átfolyása miatt iszap rakódott le. A lakók az éjszakát a település sportcsarnokában töltik. Dombóváron a Tüskei-tó vize átlépte a töltést és elöntötte a környező horgásztanyákat, egy elsüllyedt munkagépet a tűzoltók segítségével mentettek ki.

Feltehetően a vihar miatt zárlat keletkezett a Tamási és Hőgyész közötti, 20 kilovoltos vezetékszakaszon. Az üzemzavar Szakályban, Regölyben, Szárazdon és Keszőghidegkúton csaknem ezer fogyasztónál okozott két órán keresztül áramkimaradást, írja az MTI.

Marad a viharos idő

Hétfőn főleg délután ismét záporok, zivatarok lesznek, akár 60-80 kilométer/órás széllökésekre, jégesőre is számíthatunk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat emiatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyére narancssárga, másodfokú figyelmeztetést adott ki. Az ország többi megyéjére és Budapestre citromsárga, elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken rövid idő alatt 25-30 milliméternél több eső eshet.

A kedd és a szerda hasonlóan zivataros lesz, néhol felhőszakadás, jégeső várható.