Mit ér 21 magyar a népek tengerében?

000 Par7819221
2014.05.25. 07:22 Módosítva: 2014.05.25. 07:23
Vasárnap reggel hattól este hétig lehet szavazni az EP-képviselőkre. Az eredményeket csak este 11 után ismerhetjük meg, mert akkor ér véget mindenhol a négy napja tartó választás. A 21 magyar képviselő szinte elveszik a 751 fős parlamentben, de fontos szavazásoknál számíthat a szavazatuk.

Hány hely van összesen az Európai Parlamentben?

Horvátország 2013. júliusi csatlakozása óta 766 képviselő volt az EP-ben, de mostantól már csak 751 hely lesz. A csökkentést a lisszaboni szerződés határozta meg. Eszerint egyik országnak sem lehet 96-nál több EP-képviselője. A legtöbb képviselővel rendelkező Németországnak így a mostani 99 helyett a következő ciklusban már csak 96 képviselője lehet.

751 képviselő is túl sok. Minek ennyi?

Valóban sok, de nekik közel 500 millió embert kellene képviselniük.

Hány magyar képviselő juthat be?

Eddig 22 magyar képviselő lehetett, most már csak 21.

Miért ilyen kevés a magyar?

A tagországokra jutó mandátumok számát a lakosságszám alapján osztják ki. A legkevesebb képviselőt Máltáról, Luxemburgból, Ciprusról és Észtországból választják. Ők csak 6-6 mandátumot kapnak. A kisebb országok azonban több helyet kapnak, mint amennyi a lakosságszám alapján járna nekik. Egy német képviselőre 853 000 német állampolgár jut, egy magyarra csak kb. 470 000.

Ilyen kevés magyar hogy tudja érvényesíteni a magyar érdekeket?

A képviselők az EP-ben elvileg nem az országukat képviselik. A magyar képviselők is különböző frakciók tagjai lesznek, és eszerint is fognak szavazni. A frakcióban és a bizottságokban próbálhatják meg kifejezésre juttatni a nemzeti érdekeket. Ha valamit el akarnak érni Magyarországnak, meg kell győzniük a frakciójuk tagjait vagy más frakciókat is. A most véget érő ciklusban több fontos szavazás csak egy-két szavazaton múlt, így a kevés magyar képviselő megnyerése néha fontos lehet másoknak is.

Milyen konkrét döntésekbe tudnak beleszólni a magyarok?

Például abba, hogy blokkolhassák-e az internetszolgáltatók a hozzáférését a jogellenes tartalmakhoz, vissza lehessen-e küldeni az interneten vásárolt ruhát, milyen információk szerepeljenek az élelmiszerek címkéin, mennyi kártérítés járjon, ha valakinek törlik a repülőgépjáratát, végső soron pedig arról is, hog mire lehessen költeni az uniós pénzeket.

Ez ugyanolyan választás lesz, mint az országgyűlési?

Nem egészen. Most csak párlistákra lehet szavazni, egyéni képviselőkre nem. Most csak azok szavazhatnak, akiknek van magyarországi lakcímük. A kettős állampolgársággal rendelkező külföldi magyarok tehát a magyarországi EP-listára most nem szavazhatnak. A magyar listákra viszont az unió más tagállamának Magyarországon lakcímmel rendelkező választópolgárai  szavazhatnak, ha kérték, hogy itt vehessenek részt a választáson. 

Minden országban egyforma szabályok szerint szavaznak?

Nem. Minden tagállam szabadon dönt az EP-választás rendszeréről, az EU csak néhány alapelvet határoz meg. Mindenhol biztosítani kell a nők és a férfiak egyenlőségét, titkos szavazást kell tartani, közvetlen és általános a választás, a mandátumokat pedig öt évre kapják a képviselők. 

Meddig tart a a választás?

Magyarországon vasárnap reggel hattól este 7-ig. A választást az Egyesült Királyságban és Hollandiában már csütörtökön megtartották, pénteken Írországban és Csehországban, szombaton Lettországban, Máltán és Szlovákiában szavaztak. Az itteni eredményeket is csak vasárnap ismertetik. A választás a Portugáliához tartozó Azori-szigeteken és Lengyelországban este 10-így tart, Olaszországban pedig vasárnap este 11-kor zárják az urnákat.  

Mikor lesz eredmény?

Az eredmények csak az olaszországi szavazás lezárása után, este 11-kor hozhatók nyilvánosságra. Magyarországon és sok más országban addigra már a szavazatok nagy részét fel is dolgozzák.

Mekkora hatalma van az Európai Parlamentnek?

Egyre nagyobb. Korábban sok kritika érte az EU működését és demokratizmusát. A jogszabályok előkészítésében a 28 biztosból álló Európai Bizottságnak volt meghatározó szerepe, a jogalkotásban pedig a miniszterekből álló Európai Unió Tanácsának. Ezeknek a testületeknek a tagjait nem választották, hanem kinevezték, míg a parlament inkább csak rábólintott a döntésekre. A Lisszaboni Szerződés növelte az Európai Parlament hatalmát. A tanács és az EP egyetértése nélkül a jövőben gyakorlatilag nem lehet uniós jogot alkotni. Az Európai Bizottság elnökét is az EP-választások eredményének figyelembe vételével lehet majd jelölni, és a jelöltet az EP fogja megválasztani. Sokan ennek ellenére azt mondják, végső soron most is igazából Angela Merkel dönti el, ki legyen a Bizottság elnöke.

Melyek a legerősebb frakciók?

Az majd a választásokon fog eldőlni. A közvélemény-kutatások szerint az Európai Néppárt, aminek a Fidesz is tagja, a szavazatok 28,89 százalékával 217 mandátumot szerezhet. A másik nagy blokknak, az Európai Szocialisták Pártja (PES) 26,5 százalékkal 199 képviselője lehet. Az eredmény el is dönti, ki lesz az Európai Bizottság elnöke. Az Európai Néppárt a Bizottság élére Jean-Claude Juncker volt luxemburgi kormányfőt szeretné jelöli, a szocialisták pedig a német Martin Schulzot, aki a szocialista EP-frakcióvezetőből lett az EP elnöke. A mostani 8-10 százalékhoz képest akár 15-25 százalékot is elérhetnek az EU létét és/vagy működését bíráló képviselők. Ők akkor alakíthatnak ütőképes frakciót, ha 7 tagállamból összesen legalább 25 képviselőjük lenne, ami nem is olyan egyszerű.