Előzetesbe került Vizoviczki

2014.05.26. 16:23

Miután szombaton a rendőrség bilincsben vitte el Vizoviczki Lászlót a lakásáról, az ügyészség kérvényezte az ismert alvilági figura előzetes letartóztatását - írja a Fővárosi Törvényszék honlapja. A kérelmet azzal indokolták, hogy fennáll a bizonyítási eljárás meghiúsításának-, a bűnismétlés, a szökés, illetve az elrejtőzés veszélye is; ráadásul Vizoviczki ellen időközben egy komoly – azaz szabadságvesztéssel büntetendő, szándékosan elkövetett - bűncselekmény elkövetése miatt újabb eljárás indult.

A védő és a gyanúsított a bíróságtól persze az ügyészi indítvány elutasítását kérte; méghozzá azzal az indokkal, hogy Vizoviczki Lászlóval szemben az alapos gyanú sem áll fenn. A bíróság azonban hétfőn úgy ítélte, hogy az ügyészség joggal aggódik, ezért indokolt a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazása. A bíróság egyedül a szökés és elrejtőzés veszélyét nem látta valósnak, mivel a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény tárgyi súlya és büntetési tétele az ellene folyamatban lévő cselekményekhez képest nem akkora, amely az előzetes letartóztatás elrendelését indokolná - ráadásul a gyanúsított eddig a házi őrizet szabályait sem szegte meg.

Vizoviczki Lászlót még 2013 májusában engedték el az előzetes letartóztatásból, és házi őrizetbe helyezték, majd 2013 decemberében a kényszerintézkedést lakhelyelhagyási tilalomra változtatták. Ahogy arról mi is részletesen beszámoltunk, a budapesti alvilág egyik hírhedt figurája ellen rendőri vezetőket is érintő korrupciós bűncselekmények miatt 2012 februárjában kezdődött meg a nyomozás, magát Vizoviczkit – társaival és több érintett rendőrrel együtt - májusban fogták el.

A végzés nem jogerős, mert mind az ügyész, mind a gyanúsított fellebbezést jelentett be.