Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Ilyen is ritkán van: átnevezik a gyömrői Horthy parkot

2014.05.27. 13:35

Hibás döntésnek nevezte Gyömrő polgármestere, az önkormányzat képviselő-testületének keddi rendkívüli ülésén, hogy két évvel ezelőtt Horthy parkká nevezték át a városközponti Szabadság teret. A képviselő-testület döntése értelmében júliustól Fő térnek hívják a közterületet - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

Gyenes Levente szerint két évvel ezelőtt helytörténeti érvek alapján hozták meg döntésüket, ám ez később "hibának bizonyult". "Én készen állok a hibámat elismerni, hibás döntésemen változtatni, és bocsánatot kérni mindazoktól, akiknek korábbi döntésem fájdalmat okozott" - idézte a közlemény a polgármestert.

A gyömrői önkormányzat képviselő-testülete egyetlen jobbikos tagjának javaslatára 2012. április 23-án határozott arról: a gyömrői Szabadság tér júniustól Horthy Miklós volt kormányzó nevét viselje. A lakosság egy részének tiltakozása nyomán végül csak a téren lévő parkot nevezték át. Helyiek többször jelezték, számukra elfogadhatatlan, hogy akár a teret, akár a parkot Horthyról nevezzék el, majd pártok, szervezetek támogatásával aláírásgyűjtést kezdtek népszavazás megtartásáért. A tavaly januárban megtartott referendum azonban érvénytelen lett.

Mezey Attila alpolgármester szerint az elmúlt időszak folyamatos politikai támadásai, amelyek Gyömrő városát negatív színben próbálták feltüntetni arra sarkallták a város vezetőségét, hogy változtasson korábbi döntésén. Véleménye szerint "Horthy személyének, életútjának és politikai döntéseinek megítélése nem egy önkormányzat dolga, hanem a történészeké".

Az alpolgármester szerint a gyömrőiek eddig sem Szabadság vagy Horthy parkként emlegették a teret, hanem főtérként, városközpontként. Így Mezey Attila a Fő tér elnevezést javasolta a testületnek. A képviselő-testület 7 igennel, 2 tartózkodás mellett elfogadta a térátnevezést, így június elsejétől a Gyömrő központjában található közterület neve Fő tér.