A játszótértől 10 méterre rajzottak a méhek

2014.05.28. 08:42 Módosítva: 2014.05.28. 09:45

A II. János Pál pápa téren, a játszótértől 10 méterre vette észre egy kutyasétáltató a több tízezer rajzó méhet egy fán - írja a Bors. A lapnak nyilatkozó férfi szerint egy vékonyka fára telepedtek le, a hangjukat már messziről hallani lehetett.

A férfit össze-vissza küldözgették a hatóságok, a rendőrök a tűzoltókhoz, a tűzoltók egy méhészszakmai szövetséghez, ők pedig egy méhbefogásra szakosodott emberhez irányították. Békefi József végül befogta a méheket.

2
Fotó: délmagyar.hu

A szakember a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a túl korai tavasz kedvez a méhek szaporodásának, de egyre kevesebb az életterük, így keresik azokat a helyeket, ahol megtelepedhetnek. Fákat, odúkat, kéményeket találnak meg, de előfordul, hogy nem használt gázkonvektorokba is beköltöznek.

Békefi szerint mostanában naponta 8-10 ilyen esethez riasztják, mint mondja, ha valaki méhrajt talál, semmiképpen se próbálja meg elzavarni a rovarokat, hívjon szakembert. Ugyanezt tanácsolja az Orpheus Állatvédő Egyesület szakembere, Nyulas Attila is, aki szerint a kirajzott méhek alapvetően nem támadnak, de ha piszkálják őket, akkor annak tömeges méhszúrás lehet a következménye.

A Délmagyar.hu annak kapcsán kereste meg Nyulast, hogy ők fogták be azt a több tízezer kirajzott méhet, amik Algyő egyik külterületén telepedtek le egy fára. A fatörzs méretű méhraj lecsüngött a fáról, és még a sokat látott méhészek is meghökkentek a gigantikus méretű méhcsalád láttán. Az állatvédő egyesület a kirajzott méheket méhmentő kaptárba helyezte. Az egyesület csak idén több mint egy tucat méhrajt mentett meg, írja a lap.