Elő az esernyőkkel!

2014.05.28. 13:52

A Dunántúlon már esik, sőt, Veszprémben jégeső is hullott, de ne bízza el magát, a zivatar észak, északkelet felé mozog, és a zivataroktól függetlenül is élénk, erős lehet a szél – írja az Időkép.

Bakter24-20140528105240.jpg-2014-05-28-10-59-00
Fotó: Koltai Norbert / Időkép

Az elkövetkező napokban is sokfelé lesz eső, ráadásul a hőmérséklet is csökken, mivel egy gyenge hidegfront közeledik. Csütörtökön a legnagyobb eséllyel északon és a délnyugati határon várható zápor, zivatar, a Kisalföldön és a Zemplénben erős széllökések várhatók. A legmagasabb hőmérséklet 19–24 fok között alakul.

Pénteken még tovább hűl az idő, és már csak 17–22 fok közötti értékeket jósol az OMSZ. Mindez erősen felhős éggel, esővel, záporesővel és viharossá fokozódó széllel jár majd.

De a hétvégére se tervezzen strandolást, rövid napos és hosszabb, erősen felhős időszakok váltják majd egymást. Elszórtan, nagyobb valószínűséggel a középső országrészben várható eső, záporeső. Szombaton és vasárnap 17–23 fokig melegedhet az idő.

Ráadásul, ahogy most látszik, a június első napjai sem hoznak radikális változást. De hogy ne szomorkodjon annyira, itt egy esős vers a nemzet nagy rímhányójától:

Szomorú eső hull, csepereg cseppenkint,

sáros a városom, nyálasan rám csettint.

Csavargócsizmámon csámcsog a csúf latyak,

locs-pocsban lépkedek, csúszik a bús agyag.

Mogorván morogva csüggeteg szavakat

ugrálok keresztül undok, kis tavakat.

Most egy nagy pocsolya... úgy állok ott gyáván,

ahogy egy öngyilkos reszket a kútkáván.

Lábam nem kímélem, ingyen van az izma,

ellenben drága volt nekem ez a csizma.

Csak most ne hagyj cserben, kifejlett lábizom!

Így futok neki, és magasba lendülök:

csizmám kint a vízből, én pedig bent ülök!

(Romhányi József: Szomorú esőben)