nononononono

Szanyi egy csapatba kerülhet a gyurcsányistákkal

2014.05.28. 18:49
Ha egy országból több párt képviselői is ugyanabban az EP-frakcióban ülnek, az a szokás, hogy közös nemzeti delegációt alkossanak – és válasszanak maguk közül egy delegációvezetőt. Magyarországról az MSZP és a DK két-két, illetve az LMP és a PM egy-egy képviselőjének kellene ebben megállapodnia. A balosok és a zöldek közti viszony sem felhőtlen, ráadásul Brüsszelben egyik sem erősebb a másiknál. Hogy fogják ezt megoldani?

Mind az MSZP-DK, mind az Együtt-PM - LMP viszonylatban érdekes kérdés lesz a delegációvezető-választás. Az azonos frakcióban ülő egy nemzetiségű képviselők ugyanis egy nemzeti delegációt alkotnak, amelynek vezetőt kell választania. Ez a vezető képviseli a többi tagot a belső fórumokon, illetve bizonyos egyeztetésekre csak ő kap meghívást.

írta kedden az Eurológus, és máris beindult a találgatás, hogyan fogja az MSZP és a DK két-két, illetve az LMP és a PM egy-egy képviselője egymás között lemeccselni, ki is adja a delegációvezetőt. A helyzet két okból sem egyszerű:

  • A két magyar baloldali, illetve zöld formáció ugyanolyan erős az EP-ben.
  • A DK az MSZP-ből, a PM az LMP-ből vált ki, komoly feszültségek terhelik a köztük lévő viszonyt. A delegációvezetés tehát fontos presztízskérdés.

A baloldaliak cserélgetni fogják

A Demokratikus Koalíció új EP-képviselője, Molnár Csaba az Indexnek azt mondta, a június 10-i első frakcióülésen döntenek majd a delegációvezetésről. A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) frakciójában az az elvárás, hogy amennyiben egy adott országból több pártnak is van Brüsszelben képviselője, lehetőleg alkossanak egy nemzeti delegációt.

Mi azt beszéltük az MSZP-vel, készek vagyunk ilyet közösen csinálni, de mivel ugyanakkora erőt képviselünk, így a teljes egyenjogúság mentén rotálni fogjuk a delegációvezetést. 

– mondta Molnár, aki szerint még semmi nincs véglegesen eldöntve, így az sem, hogy melyik párt kit jelölne a posztra. A szocialisták ugyanakkor korábban arról beszéltek, ezt a tisztséget részükről a listavezető, tehát Szanyi Tibor töltené be. Mindezt Szanyi is megerősítette, azzal kiegészítve, hogy a rotáció akár a négy fő között is megvalósulhat.

A DK-ból Molnáron kívül Niedermüller Péter, az MSZP-ből még Ujhelyi István jutott ki Brüsszelbe.

>>> Ők lesznek az EP-képviselők

Szél: Nem lesz magyar zöld delegáció

Az Európai Zöld Párt frakciójába beülő két magyar képviselő, az LMP-s Meszerics Tamás és az Együtt-PM-es Jávor Benedek jelenleg éppen Brüsszelben tartózkodnak a frakció alakuló ülésén. Őket így nem, Szél Bernadettet viszont sikerült elérnünk. A Lehet Más a Politika társelnöke elmondta, nem jön létre a magyar zöld delegáció. 

Három főtől lehet csak nemzeti delegáció, most beszéltem Tamással. Ők pedig csak ketten vannak, tehát nem fog erre sor kerülni.