Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Mesterházy Attila lemondott

2014.05.29. 12:09

„Az MSZP április 6-án és május 25-én is jelentős vereséget szenvedett el, ezért vállalom a felelősséget” – közölte mai rendkívüli sajtótájékoztatóján Mesterházy Attila, bejelentve, hogy ezért azonnali hatállyal lemond az MSZP elnöki és a frakcióvezetői tisztéről is, és nem indul újra egyik posztért sem, hogy így járuljon hozzá a párt megújulásához.

A lényegében egymondatos sajtótájékoztatón nem lehetett kérdéseket feltenni, Mesterházy megköszönte a választók és munkatársai bizalmát, majd azonnal távozott a helyiségből. Bejelentése teljesen váratlanul érte az MSZP vezetőit, szerda este ugyanis még arról volt szó, hogy a csütörtök délutáni budapesti párttanácson elnökként vesz részt. Mesterházy senkit nem avatott be a döntésébe, így most mindenki azon tanakodik, hogy miért változtatta meg mára virradóra az álláspontját.

Döntése véglegességét mutatja, hogy a pártelnöki mellett a frakcióvezetői posztról is távozik, így ugyanis nem képezheti majd egy esetleg irányt váltó MSZP ellensúlyát a parlamentben, a frakció élén. Pedig Mesterházy környezetéből még tegnap este is úgy értesültünk, hogy a pártelnök meg akar küzdeni a vezetői tisztség megtartásáért.

D  TT20140529002
Fotó: Kovács Attila / MTI

Az MSZP óriási meglepetésre csak 10,9 százalékos eredményt ért el a vasárnapi európai parlamenti választáson, amivel a harmadik lett a Fidesz és a Jobbik mögött. Ilyen gyengén a párt utoljára 1990-ben szerepelt. Megerősödött viszont Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciója (9,75%), és a Bajnai Gordon vezette Együtt-PM is (7,25%). Az MSZP a fővárosban már csak a negyedik legerősebb párt, mindkét baloldali riválisa megelőzte.

Mesterházy még vasárnap este bejelentette, hogy az országos elnökség felajánlja lemondását, aminek elfogadásáról az e hét szombati választmányi ülés lett volna hivatott dönteni. A kritikusai azonban már akkor figyelmeztettek, hogy ezzel valójában csak időt próbál nyerni, mivel az elmúlt években befolyását kihasználva úgy alakíttatta át a pártszabályokat, hogy az akarata ellenére csak nagyon hosszadalmas eljárással lehessen elmozdítani az elnöki székből, ami a felerősödő viták miatt sokat árthatott volna a pártnak a közelgő önkormányzati választásokon.

Az MSZP elképesztően gyenge választási kampánya alatt, de különösen a katasztrofális vasárnapi EP-választási szereplés után az MSZP-ben nagyon felerősödtek a Mesterházy távozását sürgető hangok, a hagyományos fellegvárnak számító XIII. kerület mellett Csepelen és más kerületekben is elfogyott iránta a türelem. Mindezzel együtt továbbra is csak találgatni lehet, hogy Mesterházy végül is miért döntött hirtelen az azonnali távozás mellett.  • Vennék
  • Hírek