Bajnaiék nem akarnak önkormányzati egyezkedésbe bonyolódni

2014.05.30. 15:03
Nem akarja megismételni az országgyűlési választásokat megelőző kínos egyezkedési folyamatot az Együtt-PM. Bajnai Gordonék értékelése szerint viszonylag jó eredményt értek el az EP-választáson, ahol külön indultak. A szavazótábor növelésének esélyeit csak rontaná, ha az őszi önkormányzati választásra ismét beállnának az egyre vállalhatatlanabb brandnek tűnő MSZP és a DK mellé.

Az Index információ nem lesznek látványos egyeztetések az egykori Kormányváltás pártjai között az önkormányzati választásra való felkészülésben – Bajnaiék legalábbis eldöntötték, nem vesznek részt ilyen eseményeken.

BSZ 1388
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az MSZP-ben ugyanakkor már az EP-választás előtt kijelölték a tárgyalódelegáció tagjait, akiknek egy-másfél hónap alatt tető alá kellett volna hozniuk a Budapestre vonatkozó megállapodást az Együtt-PM-mel és a Gyurcsány Ferenc vezette DK-val. Az uniós választás eredményei azonban felülírták a terveket.

A vasárnapi uniós választáson a fővárosi választókerületek többségében a szocialistáknál jobban szerepeltek Bajnaiék és Gyurcsányék is. Az MSZP csak negyedik lett a fővárosban: a győztes Fidesz után a Demokratikus Koalíció 13,1%-ot, az Együtt-PM 13,07%-ot kapott, az MSZP viszont csak 11,5%-ot.

Az Együtt-PM-ben az eredmények kiértékelése során arra jutottak, hogy az áprilisi vereség után az EP-választáson elért eredmény nem rossz egy olyan párttól, amely korábban még nem mérette meg magát, és úgy érzik, hogy az elöregedett szavazóbázissal rendelkező MSZP és DK mellett stratégiai tér nyílt meg számukra.

Úgy tudjuk, az Együtt-PM-ben az önállósodás mellett döntöttek: a fontos posztokon nem lesznek közös jelöltek, inkább a jelöltek koordinált indulását preferálják. Azt nem zárják ki, hogy egyes önkormányzatokban, helyi szinten létrejöjjenek előzetes megállapodások, ha a Fidesz elleni győzelmet meg lehet szerezni, de összességében úgy vélik, hogy az eredmények javítását gátolná az egyezkedés.